Съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и съпредседателят на ПП "Зелените" Владислав Панев

Обединението „Демократична България“ настоя за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и цялото ръководство на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Повод за искането им e информацията от вчера, че пари, преведени от Държавната петролна компания на Венецуела, са постъпили по сметки в българска банка, след което част от тях са били трансферирани в други страни.

Новината беше съобщена от Цацаров след срещата му с премиера Бойко Борисов и посланика на САЩ Ерик Рубин. Директорът на ДАНС Димитър Георгиев каза от своя страна, че става въпрос за милиони евро. По-късно през деня председателят на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите Димитър Лазаров обяви, че сумата е 60 млн. евро. Той добави, че схемата е била разкрита след подаден дипломатически сигнал.

„Оставките са задължителни заради фундаменталния пробив в сигурността и превенцията срещу прането на пари, както и безнаказаните действия на руския шпионаж на българска територия“, пише в позиция на „Демократична България“, изпратена до медиите.

По информация на „Капитал“ банката, в която са преведени парите от Венецуела, е “Инвестбанк”. Според „Демократична България“ финансовата институция е  неглижирала необходимите мерки срещу прането на пари, както и отчитането и докладването на съмнителни финансови транзакции“.

Размерът и източникът на постъпващите суми по сметката на адвокат Цветан Цанев, както и най-елементарнната проверка в интернет, щяха да дадат множество сигнали на банката да докладва в ДАНС съмнителните сделки. ДАНС и нейната Дирекция за финансово разузнаване са проявили забележителна немарливост по тази тема“, пишат още от „Демократична България“.

В позицията се допълва, че прокуратурата и ДАНС са направили усилие да прикрият „собствената си неспособност да защитават националната сигурност, като се опитват да оневиняват сериозните пропуски на банката и на собствените си служители, насочвайки вниманието единствено към адвоката, оперирал доверителните сметки“.  Освен оставката на ръководството на ДАНС „Демократична България“ предлага пълното реформиране на агенцията, както и на БНБ и Комисията за финансов надзор. Конкретният мотив за исканата оставка на Цацаров е „заради опитите му да прикрива тежки престъпления на властта“. Политическата сила настоява и за санкции за „Инвестбанк“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!