ЕС санкции

В четвъртък Европейският парламент даде зелена светлина на новите правомощия за проверка на поглъщанията на компании в стратегическите сектори на Европа поради загрижеността от наплива на китайските инвестиции. Ограничените правомощия имат за цел да защитят секторите на ЕС като вода, транспорт, комуникации и технологии, включително полупроводници, изкуствен интелект и роботика.

Европарламентът прие проектозакона с 500 гласа „за“, 49 „против“ и 56 „въздържал се“. Държавите-членки на ЕС все още трябва да го одобрят.

Съгласно предложението, страните от ЕС ще трябва да предоставят, при определени условия, информация за чуждестранни инвестиции на другите държави-членки, ако се отнася до обществения ред или сигурността.

„Придобиването на инфраструктура, технологии или стратегически интереси се превръща в политическа цел – предупреди френският евродепутат Франк Пруст, член на дясноцентристката Европейска народна партия, най-голямата група в Европарламента – С този инструмент Европа ще бъде в състояние да се защити по-добре от ефекта на пеперудата в инвестициите.“

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, която настояваше за подобен скрининг, алармира за Китай, особено за китайския гигант „Хуауей“, който иска да помогне за изграждането на 5G мобилни мрежи в целия блок.

„Това законодателство, разбира се, е напълно неутрално и недискриминационно – заяви в сряда еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом – Но не е тайна, че ако сега следите дебата в някои страни… става дума за Китай. Може да има и други държави.“

Малмстрьом подчерта, че окончателното решение ще остане да се вземе от държавите-членки на ЕС.

През септември 2017 г., по време на годишната си реч пред Европейския парламент в Страсбург, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща да потърси правомощия за проверка на чуждестранните поглъщания в европейския стратегически сектор.

Планът изпълнява искане на френския президент Еманюел Макрон, подкрепен от Германия и Италия, Брюксел да изготви стратегия за противодействие на вълната от поглъщания от китайски компании в Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!