Велизар Шаламанов
на снимката: Военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира избора на самолети F-16 за военно-въздушните ни сили.

По негови думи този тип изтребители са най-добрите за страната ни на първо място защото затвърждават евроатлантическия избор на България и стремежа й към задълбочаване на сътрудничеството с НАТО.

„Изборът на F-16 Блок 70 „Вайпър” е наистина изключително добро решение по няколко причини, но първата от тях е, че затвърждава нашия геостратегически избор и партньорството ни със САЩ.Той позволява пълна интеграция с всички други оръжейни системи в НАТО, включително и с мрежата за взаимодействие с F-35, който постепенно ще стане основен самолет в страните от НАТО. F-16 в тази модификация всъщност позволява да започне цялостното превъоръжаване на българската армия от едно много високотехнологично ниво и това всъщност ще зададе тон. Много е важно каква ще бъде първата стъпка.”

Шаламанов бе категоричен, че веднага след придобиването на изтребителите F-16 България трябва да започне да се освобождава от старите руски бойни самолети. По думите на експерта за тях не само се харчат ненужно много пари, но те дърпат назад развитието на личния ни състав и правят невъзможно сътрудничеството с партньорите ни.

Бившият военен министър заяви, че в България определено има кръгове от хора, които умишлено бавят модернизирането на армията ни именно с цел по-дълго време да се плаща на Русия за поддръжката на старите самолети.

Цялото интервю с Велизар Шаламанов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!