В Сопот бурният вятър изпочупи стъклата на гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в града. Заради стихийния порив всички близо 600 деца са били евакуирани от сградата, обясни зам.-кметът на града Николай Новаков.

Сопот, вятър

Директорът на гимназията инж. Катя Адърска-Даскова допълни, че за утре прогнозите показват, че няма да има толкова силен вятър, затова учебните занятия няма да бъдат преустановявани.

„Изведохме децата от училище, тъй като имах притеснение, че може да се пръснат прозорците на кабинетите. Преценихме, че след като става огромно течение в сградата, е по-добре да изведем учениците. Специалистът от общината по гражданска защита ни даде становището си и участва в самата евакуация, която направихме по негови указания. Изведохме децата в двора, в тази част, където са защитени от падащи предмети, след това ги преведохме до автобусите, които ги чакаха до училището. За утре прогнозата е силата на вятъра да бъде по-малка, така че няма да имаме причина да спираме учебните занятия”, каза още Даскова.

Директорката на гимназията е сигнализирала охраняваща фирмата, че в училището има счупени входни врати и е помолила допълнително да бъде осигурена нощна физическа охрана, тъй като местните фирми няма да успеят до довечера да възстановят щетите. Освен входните врати, счупени са и част от прозорците на столовата,има и поражения по покрива на сградата.

Сопот, вятър

В района духа силен вятър до 90 км/ч. Паднали са и пилони, които държат знамена в града. Вятърът е преместил и част от контейнерите за смет.

ОПАСНИЯТ ВЯТЪР ВИЛНЕЕ В СТРАНАТА

Сигнали за щети, нанесени от ураганни ветрове има и в Карлово, където е счупена витрината на магазин. По улиците в града има паднали пътни знаци и пътни табели, има обърнати контейнери за смет. Северната част на Карлово от сутринта е без ток, съобщават местни медии.

Сопот, вятър

От Агенция „Пожарна безопасност” съветват гражданите да бъдат внимателни и да се движат далеч от сградите поради опасност от падащи предмети. Към строителните фирми пък има изискване да бъдат укрепени скелетата на места, където се извършват ремонти.

В Пловдив и Смолян също има предупреждения към гражданите за силен вятър, както и сигнали в местните администрации за паднали клони. Има и места без ток, но се работи по отстраняване на авариите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!