Велизар Шаламанов
на снимката: Военният експерт Велизар Шаламанов

Спестяването на информация по въпроса НАТО-Русия ще изиграе лоша шега на управляващите. Това каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов специално за ДЕБАТИ.БГ относно фактът, че българските граждани научават за намеренията на НАТО за позициониране на военна техника на територията на страната ни от чуждестранни медии, а не от правителството.

„България участва във взимането на важни решения на НАТО и писменият отговор, който вчера беше връчен и от страна на НАТО на Руската федерация, включва много важни неща, които, за съжаление, не бяха споменати в Парламента. Всички тези неща не са секретни и са част от българската позиция, защото позицията на НАТО се приема с подкрепата на България“, каза той.

Шаламанов коментира още, че най-голямата зависимост на страната ни от Русия е в сферата на енергетиката, но има и други.

„Най-голямата зависимост е в сферата на енергетиката. Ако Русия реши да навреди на България, има инструменти в тази сфера. Освен това все още сме имаме зависимости в отбранителната сфера, които трябва да бъдат прекратени максимално бързо. Това засяга и самолетите МиГ 29, Су 25 и някои зенитно-ракетни комплекси. От там нататък възможните негативни последствия са преди всичко в икономически план“, обясни експертът.

При евентуално драстично влошаване на дипломатическите ни отношения с Русия, трябва да се подготвим и за кибератаки.

„За мен най-притеснително е използването на неконвенционални средства като хибридни заплахи, кибератаки, чрез които може да бъде отслабена стабилността и устойчивостта на държавата ни. Необходимо е да вземем превантивни мерки в това отношение“, каза Шаламанов.

Ако искате да разберете от какво има нужда Българската армия и колко време ще е необходимо за нейното превъоръжаване и подготовка, както и има ли реален риск от война по границата на Украйна, четете цялото интервю с Велизар Шаламанов утре.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук