Николас Мадуро, деноминация
на снимката: Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Венецуелски генерал призова въоръжените сили на южноамериканската страна да въстанат срещу президента Николас Мадуро, съобщи Ройтерс и БТА.

Рамон Ранхел, представящ се за генерал от военновъздушните сили, каза, че венецуелското правителство е контролирано от „комунистическата диктатура“ в Куба, ключов съюзник на Мадуро.

„Трябва да намерим начин да превъзмогнем страха, да излезем на улиците, да протестираме и да потърсим военно обединение, за да променим тази политическа система“.

Това каза Ранхел във видео в Ютюб, облечен в костюм и държащ в ръката си конституцията.

„Време е да въстанем“, добавя той.

Според Ройтерс е слабо вероятно този призив да наклони везните. Други офицери, които се отрекоха от Мадуро, избягаха от страната, а военното ръководство продължава да е на страната на президента, отбеляза агенцията.

Припомняме, че преди дни самопровъзгласиият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо призова за общонационални протести срещу обявения за нелегитимен от десетки държави режим на Николас Мадуро във Венецуела. Тогава Гуайдо каза, че има подкрепата на армията. Същото обаче заяви и самият Мадуро, който организира отпор на протестите.

Части от венецуелсаката армия все още подкрепят режима в страната, но значителна част от генералите и войниците избягаха в съседни държави и поискаха убежище.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!