Хасан Улусой
на снимката: Турският посланик в България Хасан Улусой

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева турският посланик у нас Хасан Улусой ще бъде извикан днес във външното министерство, след като негово изказване в събота предизвика ново напрежение между България и Турция. Той ще даде обяснение за думите си по време на откриването на нов завод в Кърджали, че българската държава трябва да насърчава изучаването на турски език, за да привлече повече турски инвестиции.

Според българското външно министерство думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение, а турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит.

В позицията се подчертава, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на България за това по какъв начин следва да се развиват двустранните добросъседски и приятелски отношения.

По-рано премиерът Бойко Борисов също заяви, че ще бъде търсено обяснение дали турският посланик е имал предвид задължително изучаване на турски език.

Президентът Румен Радев също се обяви вчера срещу външна намеса в българската образователна система.

Още на 11 май последва и острата реакция на посолството на Турция в София. В прессъобщение на сайта на мисията на Анкара у нас се обяснява, че в изказването на посланик Улусой „се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България и е  изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование“, се казва в съобщението.

На сайта на турското посолство е приложен текстът на изказването на посланика на турски език, неофициалният му превод на български език, както и видео клип на изказването му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук