Хасан Улусой
на снимката: посланикът на Турция в България Хасан Улусой

След като вчера турският посланик Хасан Улусой направи дипломатическо неприемливо изявление, че повече българи трябвало да учат турски, за да обслужвали турските инвестиции в България, днес посолството се опита да се оправдае, но и в оправданието прозира същата дипломатическа арогантност.

Премиерът на България и външно министерство реагираха на тези изказвания доста меко и дипломатично, но като се има предвид, че този тип говорене от страна на Турция зачестява, изниква логичният въпрос има ли въобще нужда България от турски инвестиции, които стават повод за турска намеса във вътрешните ни работи.

Досега не е имало нито една немска или италианска инвестиция, при които посланиците да агитират да учим немски или италиански.

Изопачаването думите на посланика на Република Турция в Република България Хасан Улусой и последвалия отзвук са причина за разочарование.

Това се казва в позиция на турското посолство у нас, след като в събота се разпали дипломатически скандал заради изказване на посланика по време на събитие с премиера Бойко Борисов.

Изказването за по-застъпено изучаване на турски език на посланика доведе до мигновена реакция от страна на опозицията, а вицепремиерът и министър на външните работи разпореди посланик Хасан Улусой да бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение за думите си.

„В изказването, в което се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование”, пише в документа.

И се добавя, че „Турция отдава голямо значение на икономическите си отношения с България”.

„Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Това се отнася за всяка чужда инвестиция. В своето изказване посланик д-р Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество“, се казва в позицията на турското посолство.

От там прилагат и пълния текст на изказването на посланик д-р Хасан Улусой при откриването на новите инвестиции на Теклас България.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разпореди посланикът на Турция в България Хасан Улусой да бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение за думите си, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език.

„Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит. В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения”, пише в съобщението на МВнР.

Припомняме, че в края на март турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че е оказал въздействие на българските власти при приемането на Закона за вероизповеданията.

От българска страна последва незабавна реакция. Премиерът Бойко Борисов разговаря с турският вицепрезидент Фуад Октай, но без резулатат.

Борисов поиска извинени от Турция заради твърдението на външния й министър Мевлют Чавушоглу за намеса в промените на българския закона за вероизповеданията.

„Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания…Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното…Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи“, подчерта Бойко Борисов след срещата си с Фуат Октай.

Според него „турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста“.

„Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията“, каза още Бойко Борисов.

Външният министър Екатерина Захариева увери, че България и българското МВнР няма да позволят каквато и да е намеса, на която и да държава, във вътрешната политика.

От турското министерство на външните работи вече публикуваха изявление, в което се казва, че „злонамерени кръгове изопачават думите на турския външен министър“, за да увредят отношенията на Анкара и София.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!