Бавария, България, Борисов
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов

Турският посланик в България Хасан Улусой поиска по-застъпено изучаване на турския език в България.

По време на откриване на нов завод на турска компания край Кърджали, в присъствието на премира Бойко Борисов, Улусой обясни, че изказването му е във връзка с нуждите на бизнеса за подготвени кадри в заводите в Кърджали.

Премиерът Бойко Борисов отговори, че в страната има достатъчно възможности за изучаване на чужди езици.

Министър-председателят заяви, че ще поиска още сега посланикът да изясни думите си, за да не стават спекулации и добави, че не му е работа да дава съвети.

„Да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента ясно и точно“, подчерта Борисов. Той обърна внимание, че в образованието имаме много ясни програми. „Който желае може да учи турски по всякакъв начин“, отбеляза премиерът и добави, че у нас младите хора учат много езици. „Колкото повече, толкова по-добре“, подчерта той.

И добави:

„Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Затова въведохме и дуалното обучение, и курсове за преподготовка“.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че думите на турския посланик са пореден опит за намеса във вътрешните работи на България.

Във „Фейсбук” Нинова написа:

„Днес, в Кърджали, турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език. Това е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България“.

И добави:

„Призовавам всички българи да пазим езика, културата и българщината“.

Припомняме, че в края на март турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че е оказал въздействие на българските власти при приемането на Закона за вероизповеданията.

От българска страна последва незабавна реакция. Премиерът Бойко Борисов разговаря с турският вицепрезидент Фуад Октай, но без резулатат.

Борисов поиска извинени от Турция заради твърдението на външния й министър Мевлют Чавушоглу за намеса в промените на българския закона за вероизповеданията.

„Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания…Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното…Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи“, подчерта Бойко Борисов след срещата си с Фуат Октай.

Според него „турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста“.

„Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията“, каза още Бойко Борисов.

Външният министър Екатерина Захариева увери, че България и българското МВнР няма да позволят каквато и да е намеса, на която и да държава, във вътрешната политика.

От турското министерство на външните работи вече публикуваха изявление, в което се казва, че „злонамерени кръгове изопачават думите на турския външен министър“, за да увредят отношенията на Анкара и София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!