Вера Йоурова
На снимката: Вера Йоурова

Европейската комисия (ЕК) ще представи до края на годината план за действие за защита на независимата журналистика, обяви зам.-председателят на Комисията Вера Йоурова, цитирана от „Юрактив“. По думите й наскоро обявените доклади на Комисията, обхващащи 27-те членове на ЕС, представляват обективна оценка на медийната ситуация в ЕС. Относно България еврокомисарят изрази опасения от нарастващиите заплахи и нападения срещу български журналисти – до степен, че да се наложи създаване на убежища за жертвите на такъв тормоз.

България – липса на прозрачност и нападения срещу журналисти

За България заключенията са, че липсва прозрачност на медийната собственост и разпределението на европейските пари за реклама, което е отговорност на държавата. Българските медии са под политическо влияние и има тревожни сигнали за нападения срещу журналисти.

„Финансираме редица проекти за тези журналисти, които са застрашени, включително създаването на убежища за журналисти“, каза Йоурова.

Тя обясни, че европейските пари за реклама трябва да се разпределят чрез законно проведени обществени поръчки.

От следващия европейски бюджет ще бъдат заделени 61 милиона евро за подкрепа на независими медии и журналисти, каза Йоурова, която ръководи работата на Комисията по европейски ценности и прозрачност, поддържайки върховенството на закона.

По думите й, цитирани от „Юрактив“, Комисията ще съсредоточи усилията си върху осигуряване на плурализъм на пазара на цифровите медии в ЕС, както и за разработване на механизми за защита на журналистите от така наречените SLAPP случаи (стратегическо дело срещу публично участие). SLAPP е съдебен процес, целящ да цензурира, сплашва и заглушава критиците, като ги натоварва със заплащане за правна защита, докато те се откажат от своята критика или опозиция.

„Комисията не може да спечели войната, защитавайки самостоятелно независимите медии, но ние ще използваме всички инструменти, с които разполагаме“, каза зам.-председателят.

Тя добави, че редица пилотни проекти ще бъдат стартирани до края на октомври, с практически помощ за разследващи журналисти, които ще бъдат предоставени от Европейския център за свобода на словото и медиите.

Коментарите отбелязват тежки проблеми в България

Павел Салай, координатор за ЕС и Балканите на „Репортери без граници“, каза, че „в България са концентрирани всички проблеми със свободата на словото, които откриваме в ЕС и на Балканите“. Той припомни, че през 2019 г. България е подписала споразумение за Партньорство за информация и демокрация, което има за цел да насърчи свободата на изразяване в световен мащаб.

„Свободата на медиите в България обаче продължава да се влошава и българското правителство няма воля да подобри ситуацията“, каза Салай.

По думите му екипът на „Репортери без граници“ се е срещнал с българския премиер Бойко Борисов през 2019 г. През март „Репортери без граници“ са изпратили на Борисов Пътна карта за медийната политика в България. Те предложили да се създаде независима национална комисия за подобряване на медийната свобода, която да се занимава с подобряването на медийното законодателство и също така да разпределя държавни субсидии за медиите.

„За съжаление, каза той, няма реакция от страна на българския премиер.“

Евродепутатът Елена Йончева обяви, че ще работи активно за създаване на механизми на европейско ниво в подкрепа на независимите медии. Тя припомни, че преди 13 години България се е класирала на 36-то място според Световния индекс за свобода на словото на „Репортери без граници“, докато сега е на 111-о място.

„Ако България продължи да пада със същото темпо, след десет години тя наистина може да се окаже до Северна Корея, която сега е само на 69 места от нея в класацията“, каза тя.

Евродепутатът Рамона Стругариу заяви, че работи по проектозакони на ЕС за защита на журналистите. Тя се присъедини към критиките, че директните налични европейски средства лесно се използват от пропагандната машина на правителствата – не само в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!