Днес премиерът Бойко Борисов ще се срещне с представители на Националното сдружение на общините в Република България. Разговорът ще бъде във връзка с механизъм за освобождаване от винентна такса на определени участъци от пътната мрежа. Срещата става след като премиерът Борисов заяви в сряда, че е разпоредил на Министерството на регионалното развитие и на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да не се променя сегашната ситуация – т.е. да не се искат винетки за Северната скоростна тангента в София.

Хората от много населени места обаче се почувстваха дискриминирани.

Жители на варненските села Тополи и Константиново и постоянно живеещи във вилните зони, край курорта „Златни пясъци“ и летището в морската столица искат отпадане на винетните стикери, тъй като казусът е подобен на този в София за Северната тангента.

Директорът на Областното пътно управление Румен Илиев обясни възможно ли е да бъде изпълнено искането:

„Няма значение дали е в електронната система, то постановлението на МС е едно, тоест едно решение на МС 945 от 2004 година, но то е, където регламентира кои пътища са от републиканкската пътна мрежа и кои са общински. Навсякъде, където започват пътища от републиканската пътна мрежа, а това е след табела „Край на населеното място“, е задължително да има винетка. В решението на МС не е упоменато дали е вилна зона, или постоянно си живеят хора там, но винаги си е било с винетка.“

Кметът на Варна Иван Портних обяви, че започва разговори с АПИ за по подобен казус за пътища край града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!