Популярен виц за БНТ разказва как навремето репортерка избухнала: Дайте да се разберем – Аденауер или Айзенхауер. Стига вече.

Сетих се, след като тия дни министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки рече, че Западът не разбира Източна Европа и че полските съдебни реформи всъщност целят да ликвидират метастазите на комунизма в съдебната система. Ключовото на тези реформи е възможността да бъдат пенсионирани магистрати, навършили пенсионна възраст, но отказващи да напуснат постовете си.

Назначавани през комунизма.

Ако това, което прави Макрон с „Жълтите жилетки“ във Франция, беше станало в Полша, щяха да ни разпънат, каза още Моравецки.

Роден е през 68-а година във Вроцлав, син е на Корнел Моравецки, основател и лидер на нелегалната антикомунистическа организация „Бореща се Солидарност“. Участвал е, като студент, в полския бунт, съборил комунизма.

Името му е сходно с това на Тадеущ Мазовецки, първият премиер на следкомунистическа Полша и изобщо първият министър-председател на страна от Източния блок, нечленувал в комунистическата партия.

Мазовецки, роден през 27-а година, беше премиер на Полша от август 1989 до 4 януари 1991. Почина през 2013. В тандем с финансовия министър Лешек Балцерович направи болезнени икономически реформи. Които създадоха Полша каквато е днес.

По онова време министър-председатели в България бяха Андрей Луканов, Димитър Попов и после – Филип Димитров. С финансови министри Белчо Белчев, Иван Костов, Иван Костов.

Полша дръпна. България буксуваше. И даже се връщаше.

Причината. Е ясна.

От Мазовецки до Моравецки Полша избираше хора, прозрели пораженията на комунизма.

Ние избирахме приспособленци. С малки изключения, Филип Димитров е сред тях. Затова и го гътнаха. Щото не е като.

От Мазовецки до Моравецки Полша отхвърля комунистите и комунизма. Понеже комунизмът е руски, нов начин Русия да господства.

В България – наопаки. Комунизмът е харесван, понеже е руски.

От Луканов през Костов до Бойко Борисов.

Там е разликата.

Какво повече да се коментира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!