вода

Какво е да живееш без вода не ден, два, не дори и седмица, а с години? Могат да ни кажат хората от Омуртаг, за които безводието наистина е всекидневие.

„Трудно се отглежда малко детенце без вода. То има ежедневни нужди, които трябва да се спазват. Вода има веднъж на три дни вечер за около 2-3 часа“, обясни Светослава пред bTV.

„Успявам да пусна пералня, да напълня запасите с вода и да изкъпя дъщеря ми Никол“, добави майката.

Бащата Йордан каза, че водата за пиене се купува от магазина, а за останалите нужди – от градските чешми.

„Имаме група във Вайбър и там се осведомяваме кога ще има вода. Пълним тубите, когато има вода. От тубите си наливам вода в канчето, за да мия чиниите. Най-вероятно и детето ми ще свикне с това“, посочи Светослава, а искането ѝ е просто:

„След като има вода, нека да се пусне. Преди години имаше режим, но тогава нямаше вода, а сега вода има, но не се пуска. Искаме, щом водата е тук, да се пусне по чешмите“.

Вода е осигурена от станция „Ястребино“, но тя не може да достигне до водоснабдителната мрежа. От институциите посочват, че са се ангажирали с решаването на проблема. Местната власт помоли за още търпение, но жителите на Омуртаг са категорични, че ако безводието продължи, отново ще блокират пътя София-Варна.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук