Весела Чернева
На снимката: Весела Чернева

Планът ни за възстановяване е тюрлюгювеч. В продължение на много месеци в него са слагани проекти „на парче“. В момента липсва реална стратегия на база реални приоритети. Това заяви Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейски съвет за външна политика специално за ДЕБАТИ.БГ.

Някакви хора са подпъхвали някакви проекти в продължение на много месеци. Важното е да имаме държавна стратегия, а не как да удовлетворим интереса на този или онзи политически или друг приятел. Не може някакви хора да ги решават тези въпроси по кабинети по непрозрачен начин, допълни тя.

По думите й смисълът на Плана за възстановяване и въобще на Фонда за възстановяване и развитие, е държавите да направят качествен скок напред, да „прескочат“ няколко години.

Правилните въпроси за България биха били как да стане това и в кои области и чак след това да се види как тези средства да се разпределят географски. Проблемът при нас не е дали ще дадем тези пари за софийското метро и не трябва това да е фокусът. Проблемът е, че нямаме обща философия за това как трябва да бъдат изхарчени тези 29 млрд. евро в следващите 6 до 10 години.

Тя изброи и кои би трябвало да са тези приоритетни области. Те са образование, здравеопазване, администрация, и железопътен транспорт, който е най-екологияният. Даде и пример със съседна Гърция.

Правителството на страната даде задача на група световноизвестни гръцки икономисти да направят прогноза за това как може да се развива Гърция в следващото десетилетия. Въз основа на този сценарий  се направиха приоритетите и едва тогава започнаха да ги пълнят с проекти. При нас нещата са станали по обратния начин, заяви Чернева.

Фатално ли ще е, ако се забавим с подаването на окончателния вариант на документа; готова ли е България и в друго направление – еврозоната; ще има ли развитие по казуса със Северна Македония по време на словенското председателство на ЕС  – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ. 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук