Слънчева мечка

След среща на институциите в община Белица днес стана ясно, че все още няма решение за отстрел на мечката, нападнала днес 33-годишна гъбарка в гората.

В срещата в общината участваха заместник-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева, областният управител Николай Шушков, директорът на парк „Рила“ Красимир Андонов.

„Разрешително за отстрел на мечка се издава от Министерството на земеделието, срещата ни бе много ползотворна, обсъдихме информацията с която разполагаме, уговорихме се за превантивни мерки, които могат да бъдат взети“, каза заместник министърът на околната среда Емилия Тончева.

Според нея е необходима комуникация с местната общност, за да разберат хората, че се касае за случаен инцидент, но бе категорична, че не мечката, а човекът е навлязъл на територията ѝ.

„Трябва да има разбиране, че когато се навлиза в територия, обитавана от мечка, е необходимо да се държи сметка за това и да има подходящо поведение. В случая има данни, че мечката се е навъртала в района и преди това и този въпрос е изследван и проучен от кмета. Много е важно хората да знаят, че ако са забелязали мечка в близост до населените места, е важно да информират незабавно институциите, независимо коя – общинска администрация, РИОСВ, МВР, за да се вземат превантивни мерки. Такива можем да вземем, когато имаме предварителна информация. В случая такава не е имало“, допълни заместник-министър Тончева.

„Обединихме се около мнението, че мечката не е враг на човека, а още по-голям парадокс е, че община Белица съхранява мечката като вид. Бил е нарушен критичният минимум между човека и мечката, затова и тя е реагирала така, но аз продължавам да настоявам за отстрел на конкретната мечка. Според горски служители от общинското звено тази мечка са я наблюдавали няколко пъти в близост до пътя. Не са ми докладвали това до сега, чак днес ми казаха, затова го приемам като пропуск на институциите, не само общински, но и горски, и държавен“, каза кметът на Белица Радослав Ревански.

Той поясни, че към момента нямат разрешение за отстрел и не могат да предприемат такива меркя предвид факта, че кафявата мечка е защитен вид.

„Затова все още нямаме разрешение. Ако не беше защитен вид до сега нямаше да има такава тема“, добави Ревански.

Той лично е заплатил невнесените осигуровки на пострадалата от нападението на мечката жена, която при срещата с дивия звяр била със задянато на гърба си бебе. Тя има четири деца, преди време пък е изгоряла и къщата им.

За да се предотвратят подобни инциденти на гъбарите ще бъде обяснено как да се предпазят от подобни срещи.

„Популацията на кафявата мечка е стабилна, следим я от години наред, тя се среща навсякъде в Рила, не признава граници“, каза директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов.

Според него, ако мечката е обезпокоена напуска мястото, търсейки нова хранителна ниша. В днешния случай тя е била изненадана и реагирала, защитавайки се инстинктивно. До днес няма нападнати от мечка хора и служители на парка. Има обаче няколко случая, при които тенденциозно и продължително кафявата мечка напада домашни животни.

Какво се случи?

33-годишна жена е в болницата в Разлог, след като бе нападната от мечка тази сутрин край парка за танцуващи мечки над гр. Белица. Пострадалата е в хирургичното отделение на МБАЛ-Разлог в стабилно състояние, паркът и атракциона под него са затворени за посетители..

„В момента състоянието на жената е стабилно, но е доста изплашена. Нахапана е доста по тялото и крайниците. Контактна е. В момента извършваме хирургична обработка на раните. Раните са дълбоки, но към момента жената е без опасност за живота. За сега не се налага жената да бъде транспортирана в друго лечебно заведение. Кръвозагубата не е голяма”, каза д-р Георгиев-хирург в болницата в Разлог.

„Сутринта в 6.45 ми звънна телефона, с разтревожен глас ми казаха, че мечка е нападнала жена в района на „Мечкарника“, обясниха ми, че става въпрос за дива мечка, която е нападнала гъбари. Буквално 5 минути, след като хората са влезнали в гората мечката е нападнала жената. В гората са били мъж, жена и две деца. Мечката е атакувала в гръб жената, а останалите са започнали панически да викат, може би и това е бил ключовият момент, за да я остави”, обясни на местопроизшествието кметът на Белица Радослав Ревански.

Жената е в болницата в Разлог, има разкъсвания по почти цялата лява част на тялото. Най-сериозна е раната на рамото, без опасност за живота е.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!