Весела Чернева
На снимката: Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика

След като нажежи атмосферата на срещата на върха на НАТО със сърдит тон и поучителни изказвания, президентът Доналд Тръмп отиде на посещение във Великобритания, а следващата му дестинация е Хелзинки. Влошените отношения между Москва и Вашингтон са основа за загриженост по отношение на международната сигурност и „Дебати.бг“ потърси мнението на експерта по международни отношения Весела Чернева относно потенциала на срещата между Тръмп и Путин.

Според Чернева съюзниците от НАТО очакват разговорите между двамата с притеснение поради непредсказуемостта на Доналд Тръмп, но все пак на срещата в Хелзинки едва ли ще има кой знае какво резултати. По думигте й вероятно ще се постигне затопляне на отношенията, но то ще бъде ограничено. Това е предопределено от вътрешнополитическото положение на американския президент.

„Той /Тръмп – бел. ред./ е под ударите на разследване за връзки с Русия, за участие на Русия и манипулиране на американските избори, които Тръмп спечели, и в този смисъл неговото пространство за маневривране е доста ограничено“ – смята тя.

Според Чернева единствената друга тема, по която може да има реален напредък, е Сирия, тъй като кризата в Украйна и санкциите срещу Русия не могат да се решат без участието на Европа:

„Няма да могат да се разберат нито по темата Украйна, нито за санкциите, тъй като всъщност основните санкции спрямо Русия са европейските, защото Европа е големият търговски партньор на Русия, не САЩ… По-скоро ще видим една леко бомбастична среща без съществено съдържание, с изключение може би на споразумение за общи действия в Сирия“.

Експретът очаква размяна на стандартните реплики по въпроса за руската намеса в изборите в САЩ, което ще остави нещата на нивото, на което са и сега. Проблемът в този случай е различното разбиране за ненамеса във вътрешната политика и невъзможността на който и да е американски президент да гарантира някои неща, които Русия изисква.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!