Вежди Рашидов поднася подаръка на папата
Вежди Рашидов поднася подаръка на папата. Снимка: Народно събрание

Копие на съд от Вълчитрънското златно съкровище подари председателят на парламента Вежди Рашидов на папа Франциск. Дарът представлява съд, съставен от три бадеамовидни тела, свързани помежду си с тръбички и с една обща тройно разклонена дръжка, така че да образува система от скачени съдове.

Рашидов, който е на посещние в Италия, беше приет за лична среща от Негово Светейшество във Ватикана, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Тя се е провела в рамките на специалната проповед на папата по повод последния ден на Седмицата на християнското единство.

По време на разговора Вежди Рашидов е пожела на Негово Светейшество много здраве и сили в мисията му за постигане на мир по света. Шефът на парламента е поднесъл на папа Франциск поздравите и уважението на българския народ. От своя страна светият отец е благословил Рашидов и българите и пожелал да бъдем заедно в работата и молитвите си за мир и благоденствие.

По време на визитата си Рашидов е разговарял с председателя на Сената на Италианската република Иняцио Ла Руса. Италия подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство и последователно работи за реализацията на този важен за страната приоритет, заяви председателят на италианския Сенат.

Вежди Рашидов е провел среща и с председателя на Комисията по култура и културно наследство на италианския Сенат Роберто Марти. Двамата са обсъдили възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областите на културата, археологията и туризма, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук