Даниела Везиева
На снимката: Даниела Везиева

Една трета от всички нередности по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ на ЕС са само в един район – северозападния, като това е довело до корекция на стойност 24 млн. лева. Това обяви на брифинг икономическият министър Даниела Везиева.

,,Констатираните нарушения са 94 на брой и са на стойност на корекция 24 млн. лв.“, уточни тя.

Министърът допълни, че Северозападният регион се ползва с приоритет по тази програма, защото там се отчита най-висока степен на бедност и най-ниско развитие на бизнеса.

„Средствата са давани по утвърдени бизнес планове на фирмите с идеята да подобрим бизнес средата и да търсим косвения ефект за жизнения стандарт“.

За последните седем години от ОПИК безвъзмездно финансиране са получили 2914 проекта за общо 2.063 млрд. лв. От тях 930 проекта са от Северозападна България, а точната усвоена сума е 478 млн. лв.

„Броят на всички тези нередности ни кара да си мислим, че сме имали доброто желание да променим нещо, но ефектът не е никак добър. Само в IT сектора са установени 42 броя нередности, който по принцип е водещ в нашата страна. Става дума за недопустими практики, като например има фирми, които са декларирали, че работят със софтуер, а реално работят на съвсем други места“, коментира тя.

Държавата се опитва да подпомогне бизнес средата чрез грантовите схеми и иска да вижда ефект от тях. За жалост нито се е подобрил жизненият стандарт, нито е намаляла вътрешната миграция в този район.

„За съжаление, нашата народопсихология е свързана с това да направим нещо така, че да печелим пари без всъщност да сме направили нищо“, отбеляза Везиева.

Текат процедури по възстановяването на „потъналите“ пари. Стана ясно, че ще бъдат разработени допълнителни мерки, които да бъдат по-опростени и да дават по-добър ефект на контрола. Европейската прокуратура вече е започнала две производства.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!