МВР ще се опита да спре трафика на бежанци през западната ни граница, като постави камери до браздата със Сърбия, става ясно от обществена поръчка, обявена преди месец. Близо 5 млн. лв. ще отидат за изграждането на 6 наблюдателни поста в зоната на граничното управление Брегово, пише в. „Сега”. Парите са от отпуснатите от Европейската комисия и са в размер на 320 млн. лв. Освен тази поръчка е обявена още една – за възстановяване на видеонаблюдението в зоната на Калотина. Там става дума за два поста и това ще струва около 400 хил. лв.

 „Установената тенденция на засилен миграционен натиск на изход по българо-сръбската граница наложи предприемане на адекватни мерки за противодействие”, се споменава в мотивите към поръчката.

За първите три месеца на годината на границата със Сърбия са арестувани 1317 души. Колко успяват да влязат в страната, не е ясно, но няколко пъти от сръбска страна заявяваха, че българските власти умишлено пропускат нелегални имигранти към границата.

Граничното управление в Брегово отговаря за общо 92км. от браздата със Сърбия в участъка от устието на река Тимок до село Подгоре. В тази отсечка трябва да има шест стационарни поста, разположени в селата Куделин, Балей, Косово, Раброво, Киреево и Подгоре. Участъците около постовете трябва да са оградени. Камерите трябва да са термовизионни и да могат да разпознават човешка фигура на минимум 12км. разстояние, както и да работят в непрекъснат 24-часов режим.

Освен постовете в пограничните села МВР иска да бъде изграден и локален център за приемане и обработка на информацията в управлението в Брегово. Друг център трябва да има в Драгоман, към който трябва да се интегрират и двата поста от Калотина. Системата трябва да има възможност да предава сигнал и до координационния център в централата на граничната полиция в София.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!