видри
На снимката: Видри

Замърсяването и обезлесяването прогониха популацията на видрите в Сингапур през 70 -те години на миналия век. Но докато страната почисти водите си и залеси земята през последните години, видрите се върнаха с пълна сила, интегрирайки се в градските пространства и се научиха да се движат в един от най-космополитните градове в света, констатира в. „Вашингтон пост“.

Днес, за досада на някои и за радост на други, островът е дом на повече от 10 многолюдни семейства видри.

В района на залива Марина, известен с архитектурно дръзки хотели и с апартаменти с една спалня, които се продават за 1,8 милиона долара, видрите скачат във водата и хрупкането на рибни кости отеква по крайбрежната алея. Използвайки водосточни тръби като магистрали, месоядните бозайници обикалят града, понякога се появяват в насред трафика в час пик или препускат през университетските кампуси .

Видрите, изтласкани от местните реки и заливи от съперничещи семейства, копаят домове между сградите. Те посещават болнични фоайета и басейни на етажната собственост, ловуват риба кои и пият от фонтани. Новите семейства се борят за достъп до храна и подслон в битки, които се отразяват от местните вестници и се анализират онлайн.

С нарастването на популацията на видрите нараства и манията по видрите. Наблюдателите на видри като Чонг прекарват дни в проследяване на местонахождението на различни семейства, документирайки техните съперничества, любовни истории и териториални сблъсъци в социалните медии.

„Това е като „Игра на тронове“, каза Чонг, пенсионирана редакторка, която управлява групата Ottercity във Фейсбук.

„Осъзнаваш, че всички просто се опитват да оцелеят.“

Цял ден Чонг претърсва канали зад небостъргачите за „ леля Зук “, видра, която е следвала години. Леля Зук първо служи като „бавачка“ на семейството си, придружавайки малките на сестра си на уроци по плуване и разходки, само за да бъде отблъсната от групата, след като двете женски се сбиват. Сега самата тя станала майка, трябва да се грижи за малките си във финансовия квартал, като избягва управляващото семейство в квартала.

По време на пандемията, когато хората бяха блокирани, животните се радваха на пълна свобода в града.

Миналата година, след поредица от нападения на видри срещу езера с риби кои, един критик написа писмо до вестник „Стрейтс Таймс“, в което призова по видрите да се стреля с гумени куршуми. Искането се оказа разделително и дори премиерът Лий Хсиен Лунг, който се натъкна на семейство видри, които се разхождат в двора на официалната резиденция на президента, зае позиция. Във Фейсбук той написа:

Сингапурците трябва да намерят начини да съжителстват и да процъфтяват с местна флора и фауна

 

видри

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!