Виена
Виена

Виена отново оглави списъка на градовете, в които се живее най-добре, в годишния индекс, публикуван от британския седмичник The Economist. Преди това градът заемаше тази позиция през 2018 и 2019 г.

„Стабилността и добрата инфраструктура са основното гордост на града за жителите му, заедно с доброто здравеопазване и многото възможности за култура и развлечения“, се казва в доклада.

Миналата година австрийската столица се смъкна до 12-о място, според класацията на The Economist Intelligence Unit. Птрез тази година тя отново зае първото място, измествайки новозеландския Окланд, който падна до 34-то място поради ограниченията, свързани с пандемията COVID.

Европейските градове доминират в топ 10

Западноевропейските и канадските градове доминират в челните места на класацията. Финансовата столица на Германия, Франкфурт, се изкачи с 32 места до седма позиция, докато Хамбург и Дюселдорф заемат 16 и 22 място.

Френската столица Париж е на 19-о място, като се е изкачила с 23 места спрямо миналата година. Лондон е класиран на 33-то място, а Милано, Италия, е 49-тият най-привлекателен за живеене град. Ню Йорк е на 51 място.

Украинската столица Киев не е включена тази година поради продължаващата руска инвазия . Междувременно руските градове Москва и Санкт Петербург паднаха в класацията заради „повишената нестабилност, цензурата, налагането на западни санкции и корпорациите, които изтеглят дейността си от страната“.
Война, конфликти и тероризъм“. Все пак Москва застава малко преди София в класацията. От градовете в Източна Европа пък като най-добри за живеене за посочени Будапеща и Прага.

Опустошената от войната столица на Сирия, Дамаск, е класирана на най-ниско място по отношение на условията на живот. На дъното на списъка са също Лагос в Нигерия, Триполи в Либия, Алжир в Алжир и Карачи в Пакистан. От 10-те най-ниско оценени града седем са от Близкия изток и Африка.

„Войните, конфликтите и тероризмът“ са най-значимите фактори, посочени в доклада, свързани с ниските условия за живот в тези градове.

Ливанският Бейрут, който е затънал във финансова криза, не е включен в класацията на бизнес дестинациите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук