бюджет, пари

Депутати от Народното събрание внесоха близо 50 различни предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Мнозинството от тях са за намаляване на ДДС-то на различни хранителни стоки.

От ИТН искат да бъде въведена нулева ставка освен за хляба и за брашното, така че да се намали рискът от укриване на ДДС и действително да има намаление на цената на хляба. Освен това от ИТН настояват и за намаляване ДДС-то на олиото, плодовете и зеленчуците, които поскъпнаха значително през тази година.

Същевременно Шефът на комисията по земеделие Пламен Абровски от ИТН предлага и да се завишат приходите от ДДС с 21 млн. лв., за да може да се увеличат с 20% заплатите в БАХБ, Агенцията по горите, сектор „Рибарство“ и Селскостопанската академия.

Друго предложение на ИТН е акцизът върху цигарите и течностите за електронни цигари да бъде увеличен от 1 септември, а не от първи юли. Такова предложение е направено и от „Демократична България”.

Темата бе коментирана при първото четене на законопроекта в ресорната комисия и след обясненията на бизнеса защо е необходимо това отлагане, министърът на финансите Асен Василев се съгласи.

Общи предложения на няколко парламентарни групи прецизират текстовете за дарения за храни по Закона за ДДС, както и правят промени в Закона за акцизите, според които данъчните складове трябва да обявяват свободните капацитети за съхранение на горива.

От ГЕРБ настояват ваучерите да могат да важат и за туристически услуги, като подобно искане има и от ПП, ДБ и БСП.

Макар ГЕРБ да разкритикуваха правителството, че с актуализацията на бюджета и раздаването на пари, ще напомпат инфлацията, сега те самите предлагат увеличение на заплати и промени в разходната част. Сред предложенията са увеличаване на бюджета на МВР със 180 млн. лв. за вдигане на заплатите, 180 млн. лв. допълнително държавно подпомагане на земеделските стопани, 148 млн. лв. по-голяма субсидия за столичния градски транспорт и дори допълнителни 100 000 лева за православен храм в Кипър.

Бившата земеделска министърка Десислава Танева от ГЕРБ предлага да се въведе по-ниско ДДС за плодове, зеленчуци, месо, мляко, яйца, а Николина Ангелкова предлага ДДС за вино и бира в ресторантите да остане 9% до края на годината.  Същевременно от ГЕРБ искат корекция на приходите от ДДС с 1 млрд. лв. нагоре, защото смятат, че са подценени

От „Възраждане“ също искат съществено завишаване на разходите за възнаграждения в сектор „Сигурност“, като предлагат 130 млн. лв. повече за МВР, 30 млн. за ГД Охрана и 1 млн. лв. за НСО. От там искат и с 1,1 милиона лева да бъде увеличен бюджетът на НС, за да може заплатите на депутатите да се вдигнат от 1 юли.

Въпреки многото предложения изглежда малко вероятно бюджетът да бъде гласуван до края на юни, след като за втори пореден ден депутатите от ДПС, ГЕРБ, ИТН и Възраждане отказват да влязат в пленарната зала, поради което няма кворум за провеждане на заседание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук