Ръководството на СГП даде брифинг относно досъдебно производство, по делото „Хемус“.
Ръководството на СГП даде брифинг относно досъдебно производство, по делото „Хемус“.

Вътрешният министър Бойко Рашков се явява основен свидетел по делото „Хемус”, който би могъл да спомогне за установяване на истината. Рашков ще бъде призован, за да даде показания в качеството си на свидетел за това каква информация му е известна за местонахождението на паричните средства, кога това му е станало известно, както и други обстоятелства, които евентуално са му известни. Това заявиха на брифинг от Софийска градска прокуратура.

Преди дни Софийският апелативен съд върна в ареста за постоянно единствения обвиняем в разследването за „Хемус” – Борислав Колев. Той е обвинен за пране на пари от магистрала „Хемус“.

Рашков е призован е да се яви пред прокурори и в случай, че той посочи конкретни физически лица или търговски дружества, от страна на СГП ще се извършат всички възможни действия по разследването, ще се извършат разпити и изземвания.

В изказване Рашков заяви, че знае информация по случая „Хемус”. От прокуратурата заявиха, че очевидно Рашков знае конкретна информация за трансферирането на средствата както и за крайното им местонахождение.

Обвиняемият Борислав Колев в същото време три пъти е отказал да даде показания пред МВР, и в частност пред ГДБОП, съобщи Петрова

„А в рамките на разпит пред наблюдаващите прокурори обвиняемият е изказал съмнения относно работата на служители от ГДБОП.“

На въпрос какво би се случило, ако министър Бойко Рашков откаже да се яви като свидетел по делото „Хемус“, заместник градският прокурор Иво Илиев заяви:

„Ние смятаме, че той ще съдейства, защото в интерес на обществото, на прокуратурата, на институциите и на българските граждани е да се разкрие истината“.

Единственият обвиняем по делото – за пране на пари, е Борислав Колев.

Разследването протича при високо напрежение между МВР и прокуратурата, а директорът на ГДБОП Калин Стоянов е привлечен като обвиняем заради предполагаем натиск върху разследващите прокурори по делото.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук