Виктор Орбан
на снимката: унгарският премиер Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан днес ще се срещне с лидера на групата на Европейската народна партия /ЕНП/ в Европарламента Манфред Вебер.

Партията на Виктор Орбан „Фидес“ е заплашена от изключване от ЕНП, заради негативната кампания срещу ЕК и нейният председател Жан-Клод Юнкер за предстоящите евроизбори.

Тези дни Будапеща започна да сваля антиевропейските плакати с образа на Жан-Клод Юнкер и на милиардера от унгарски произход Джордж Сорос.

Миналата седмица Орбан заяви, че „Фидес“ ще обсъди съюз с полската консервативна „Право и справедливост“ , ако напусне дясноцентристката Европейска народна партия.

„Промиграционните политици ни нападнаха в Европейската народна партия“, заяви Орбан пред държавното Радио Кошут.

„Тези политици искат да превърнат ЕНП в международна организация за миграция“. Ако се окаже, че трябва да започнем нещо ново в Европа и е възможно това да е краят на дебата, че нашето място не е в крайна сметка в /ЕНП/, а извън нея – макар че бих предпочел да постигна трансформация в /ЕНП/и реформа, например, че в нея ще има място за антимиграционни сили като нас – но ако има нужда да се започне нещо ново, тогава очевидно първото място, където ще преговаряме, е Полша“, каза още Орбан.

Членовете на ЕНП ще обсъдят членството на „Фидес“ в Орбан в дясноцентристкия блок на 20 март, след като дузина партии призоваха за неговото замразяване или изключване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!