За използването на Северната скоростна тангента на София, която свързва автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ и Калотина се изисква автомобилите да имат валидни винетки.

Това стана ясно след разговори между Столична Община и Агенция „Пътна инфраструктура“, които се наложиха след недоволството на граждани заради поставянето на табели за винетки по Северната тангента и околовръстния път на столицата.

Решението обаче не е окончателно. Директор на Националното ТОЛ управление в АПИ Антон Антонов обясни, че ще се търсят законова промяна, която да извади от винетната система републиканските пътища на общините.

Стана ясно обаче, че северната дъга на Околовръстния път ще бъде освободена от изискването за винетки.

„Разбрахме се за северната част на Околовръстния път на София да не се изискват винетки, за южната и до сега не се изискват. Търсим начин до всяко населено място на територията на Столична община да има път, по който хората на пътуват без да е необходимо да се закупуват винетки.“

Това обяви зам.-кметът на София Дончо Барбалов след провелата се днес среща.

Изискването за винетки на Северната скоростна тангента засяга 14 софийски села, чиито граждани ще трябва да си купят стикери само за да преминат тангентата и да влязат в столицата.

От Столична община пък изразиха притеснения, че изискването за винетки ще вкара отново тежкотоварния трафик в града, което ще доведе до голямо натоварнване на движението в София. От АПИ обаче настояват, че тангентата е част от Републиканската пътна мрежа и заради засиления трафик на ТИР-ове, те трябва да си плащат таксата.

Отсрочка за закупуване на стикери няма да бъде направена, защото Пътната агенция няма технически средства да проверява кои автомобили са регистрирани на територията на София.

На 2 януари догодина между общината и АПИ ще се проведе още една среща, на която въпросът за винетките по Северната тангента отново ще бъде повдигнат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!