Очаквано Комисията за енергийно и водно регулиране одобри цена на природния газ за първото тримесечие е в размер на 44,80 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС). Тя е с 3,51 % по-висока от цената за ІV-то тримесечие на 2018 г.

КЕВР, протест

В утвърдената цена на природния газ от 44,80 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС) са включени компонента „цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“ в размер на 44,08 лв./MWh, компонента за дейността „обществена доставка“, ал. 6 от НРЦПГ в размер на 0,59 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото от 0,13 лв./MWh, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в газохранилището Чирен.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

КЕВР, протест

Независимо от повишението с 3,51%, реалното увеличение за битовите и за стопанските клиенти, ползващи природен газ, ще бъде под 2%, тъй като цените за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят.

ВОДА

Разчетите на КЕВР сочат, че цените на ВиК услугите трябва да се повишат с до 10 на сто, а скокът на синьото гориво да е с 3,5%.

Само в Кърджали се предвижда поевтиняване от 1 януари

Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София – с 10 на сто.

Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен, където от нова година за кубик ще се плащат 3 лева и 40 стотинки.

КЕВР, протест

Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.

За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов обяви, че тези цени са пределни.

„Ние определяме пределни цени на водата, за да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат отлагане на увеличението или то да бъде по-малко.“

Поскъпването на природния газ ще е с 3,5%. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.

По-рано протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на КЕВР. Подробности четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!