Парички събирал данъчният шеф Паскал, щял да купува гласове. Снимка: БНР

Задържаният за купуване на гласове в Несебър е шефът на дирекция „Местни данъци и такси“ Паскал Апостолов, разкри БНТ.

Преди местните избори през 2019 г., когато беше арестуван кметът на Несебър, е имало данни, че в схемата участва и Апостолов. Тогава за него не са събрани достатъчно доказателства и той е разпитан само като свидетел.

Вчера обаче полицията е арестувала Апостолов след получен сигнал, че отново участва в схема с търговия на вот за предстоящите местни избори на 29 октомври. От дома му бяха иззети 185 000 евро и 25 000 лева.

Паскал Апостолов е на най-високо ниво в схема за купуване на гласове. Осигурявал е средствата, разпределяни по-надолу в йерархията – за организатори на купен вот за местните избори в Несебър през октомври. От кого е получавал  парите обаче още не е ясно.

Образувано е досъдебно производство, съобщи районният прокурор Мария Маркова:

„Досъдебното производство е за предлагане и даване на имотна облага на определи лица, които да упражнят своето избирателно право за определен политически кандидат, партия или коалиция за предстоящите местни избори. Що се отнася за версиите, които вероятно ще изгради задържаното лице – ние сме в начален етап на разследване, за привличане и на други лица евентуално. Предстои установяване на неговото имущество, произходът на тези средства и как са достигнали до лицето“, обясни тя.

49-годишният данъчен е задържан за срок от 24 часа, вероятно ще има още арести, поясни старши комисар Павлов:

Работим в абсолютни всички посоки. Със сигурност ще има и други задържани лица, но на по-късен етап. Всичко, което кажем сега, може да попречи на разследването. Знаете, че в Община Несебър говорим за корпоративен вот, в момента не можем да дадем подробности за коя е политическата партия“, каза той.

Работата по досъдебното производство продължава под надзора на Районната прокуратура в Бургас.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук