Критичният доклад на САЩ дори е смекчен, смята Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков.

Конфликтът в Украйна влияе върху безконечни конфликти като израело-палестинския, сирийския и този в Ирак. Съвсем нормално е щом Русия, която е била пряк участник в Сирия, или косвен участник в Ирак, това да окаже влияние, каза за ДЕБАТИ.БГ проф. Владимир Чуков.

Според него, в момента войната в Украйна изключително силно влияе върху динамиката и процесите в Близкия Изток и е нормално израело-палестинският конфликт също да се влияе от конфликта в Украйна.

„Много силно виждаме озвучаването на едно интервю на Муса Абу Марзук, водач на делегацията на Хамаз в Москва, който каза, че идва нов световен ред. Ако Русия победи, означава че Израел ще отслабне, означава победа на екстремизма, на радикалите, на онези, които искат да подпалят света. Това е принципът, върху който ще се движат нещата в Близкия Изток. И обратното, ако Украйна победи, всичко това ще потече в посока на уталожване, на затихване на напрежението“, каза Чуков.

„Украйна в момента е като шалтер, като регулатор на процеси, които са вечно тлеещи и никога не е възможно да бъдат загасени“, твърди проф. Чуков.

Какво се случва в Сирия и как там реагираха на войната в Украйна; задава ли се преразпределение на енергийната карта на Европа; може ли районът на Близкия Изток да се сближи с ЕС? Отговорът на тези въпроси четете в цялото интервю на проф. Владимир Чуков за ДЕБАТИ.БГ ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук