Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон положи клетва днес на скромна, но заредена със символизъм церемония в Елисейския дворец, по време на която той настоя за необходимостта да се „действа“, няколко дни преди началото на втория си мандат.

Инвеститурата на четвъртия президент, преизбран при Петата република, след Дьо Гол, Митеран и Ширак, бе в съответствие с тази на неговите предшественици, които не са напускали Елисейския дворец. Събитието се сведе основно до телевизионна церемония, излъчвана на живо по всички основни канали.

В 11:00 ч. Еманюел Макрон влезе в залата, най-голямата и най-престижната в двореца, под звуците на първата част от Концерта за обой на Хендел.

Председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиус обяви победата му на втори тур на 24 април срещу крайнодесния кандидат Марин Льо Пен с 58,55% от гласовете. След това на Макрон бе връчена огърлицата на Великия магистър на ордена на Почетния легион.

„Осъзнавам сериозността на времето, в което живеем“, каза той в началото на речта си, визирайки най-вече войната в Украйна. Пред около 450-те поканени личности, той подчерта необходимостта да „действаме неуморно“.

В залата присъстваха неговите предшественици Никола Саркози и Франсоа Оланд, семейството му, включително съпругата му Брижит, негови приятели, членове на правителството, неговият министър-председател Жан Кастекс начело, както и представители на двете камари на парламента, на академиите и синдикатите.

Встъпване в длъжност Еманюел Макрон

„Един нов метод“

Държавният глава обеща да председателства с „един нов метод“ чрез „планиране, реформиране, обединяване“ на французите, като се закле пред младото поколение „да завещае по-добра за живеене планета и една по-жива, по-силна Франция“.

Той поздрави гостите, включително здравни работници, кметове, ръководители на асоциации, спортни организации, олицетворяващи заявените приоритети на новия петгодишен мандат.

След това Макрон излезе в парка, за да направи преглед войската под звука на Марсилиезата, и на песента „Земя и море“, което се изпълнява през последните години в знак на почит към войниците, загинали при операция в Сахел.

Тази церемония „е продължение на един почти монархически ритуал, по същество това е един вид коронация на републиканския монарх“, обяснява пред АФП историкът Жан Гариг.

В съответствие с традиция, датираща от Стария режим, от Дома на инвалидите ще бяха изстреляни 21 топовни изстрела. Новият петгодишен мандат обаче няма да започне официално преди 14 май. Назначаването на новия министър-председател трябва да стане едва след това, а парламентарните избори предстоят месец по-късно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук