Привличането на нов партньор в Първа инвестиционна банка ще позволи ПИБ да влезе в процеса на консолидиране на банките у нас, коментира днес на годишния бизнес форум „Шумът на парите“ икономическият експерт Владимир Каролев. Той очаква като цяло окрупняването на финансовите институции  в България да продължи и след придобиването на Алфа Банк от Пощенска банка и придобиването на ОББ съответно от СиБанк. Както е известно, за банка Пиреус също се търси нов инвеститор, с което, в конкретния случай приключва изтеглянето на гръцката собственост от българския пазар.

Бизнесцелта на окрупняването в сектора е повишаване на ефективността на операциите, постигане на по-добра възръщаемост, коментираха експертите на форума. Специално за задвижената сделка за ПИБ, Каролев прогнозира като крайна цел „придобиване на миноритарен дял до около 30% от международен финансов играч” – добър вариант за ПИБ да отговори на необходимостта от стабилизиране чрез окрупняване. Той допуска като опция „експанзия в съседни балкански държави с висок икономически растеж”.

Каква е актуалната картина на банковия пазар у нас? Според официалните данни за състоянието на банките за първите 3 месеца на 2017-а са налице бързо растящи активи, депозити и ликвидност, намаляващи приходи от лихви и печалби.  За периода от 12 месеца назад  активите на банковия сектор в България са се увеличили от 87.14 млрд. на 92.93 млрд лв., като ръстът се дължи основно на натрупването на депозити въпреки постоянно намаляващите лихвени равнища, които дори вече стигат нулата.

В същото време за периода януари-март печалбата на банките е с около 20 млн. лв. по-ниска от отчетената за първото тримесечие на 2016-а. Факт, който дава основание на наблюдатели на процесите да определят общото състояние на българския банков сектор като „стабилно на ръба на мизерията”.

Консолидирането на банковия сектор е една от възможностите за противодействие на рисковите процеси и същевременно подготовка за това банките да „удържат” и на задаващите се нови евродирективи, които налагат още по-високи изисквания както по отношение на банковите операции, така и по отношение на капитала на фанансовите институции.

По данни от специализирани банкови класации у нас, които номинират банките по пет критерия (размер на активите, собствен капитал, печалба, възвръщаемост на капитала и възвръщаемост на активите), през 2017 г. засега най-добре стоят четири банки, а именно „Райфайзенбанк (България), Банка ДСК, ОББ и Пощенска банка. Групата е определена от последната класация на в. БАНКЕР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук