Владимир Кисьов
на снимката: Владимир Кисьов

В Истанбулската конвенция нямаше нищо опасно, нищо „джендърско”. Конвенцията беше отхвърлена емоционално и не съвсем цивилизовано. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг. експертът Владимир Кисьов.

„Не ни задължава нищо да ратифицираме Истанбулската конвенция. Нещото, което може да се направи, е час по-скоро всички елементи, които са включени в нея като защита правата на жените и децата, да намерят отражение изцяло в нашето законодателство, за да можем да отговорим  на този сериозен проблем”.

И добави:

„Ако беше опасно, аз щях да бъда най-крайният човек, който би допуснал по този начин да се лансират еднополови бракове. Може би общото настроение и политически игри преди и след изборите доведоха и до тази позиция. Трябва да се знае много добре, че тя е обсъждана преди това от министрите от различни политически сили, от Съвета на Европа също, където по традиция опозицията или в последните години – БСП е била с председател на Българската делегация.”

Той определи като срамно това отдръпване на всички партии, които също са участвали в обсъждането на конвенцията преди нейното подписване:

„Участвано, обсъждано, подписвано, дебатиране на всички клаузи и изведнъж всички се отдръпнаха, сякаш никога не са го чували. Срамота по-скоро, отколкото нещо друго, но излизането от това положение не е фатално, то може да стане с ясно доказване, че всички клаузи и целият замисъл го има отразен в Българското законодателство”, добави той.

Цялото интервю с експерта Владимир Кисьов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!