На снимката: Владимир Кисьов

Владимир Кисьов е експерт по международни отношения. Бил е главен експерт в Министерството на промишлеността и е отговарял за преговорите за асоцииране на България към ЕС. На 21 януари 1999 г. е назначен за зам.-министър на външните работи, отговарящ за интеграцията в ЕС. Една година по-късно е назначен за секретар на Съвета по европейска интеграция към Министерския съвет, председател на Координационния съвет за подготовка за присъединяване към ЕС и заместник на Главния преговарящ с ЕС. От 2000 г. е Главен преговарящ с ЕС, като си запазва поста на зам.-министър на външните работи, отговарящ за евроинтеграцията.

 

Европейският парламент прие резолюция, в която настоява за приемането на България и Румъния в Шенген. Защо вече 12 години българската политическа класа, доминирана от Борисов не може да се пребори за Шенген? 

Крайно време е да бъдем приети в Шенген. Още след 2001-ва, когато трябваше да се положат усилия веднага след отпадането на визите. Тогава зарадвани от падането на визите за пътуванията, забравихме, че трябва да се положат всички усилия за влизането в Шенген.

В момента това е един „черен печат върху челото“ на гражданите на Румъния, България и Хърватия, които хем са страни-членки, хем са „втора категория“ европейци. Това пречи за нормалното развитие и за бизнеса и за привличането на инвестиции, считам, че е крайно време да бъде прието и от Съвета.

Причините се виждат и в самият ЕС. Те винаги са имали политически елемент особено в най-големите опоненти поради вътрешни неразбории; избори и позиции на определени държави, случваше се така, че не може да има единодушие по приемането на България в Шенген. Нещо, което не е справедливо. А от друга страна всичко е изпълнено от години.

Известно е, че още през 2010 имахме политически доклад за влизането ни в Шенген, подкрепен от ЕП. Иммаше и политическа воля на европейско ниво, но ръководеното от Цветанов МВР не успя да убеди европейските ни партньори, че сме готови. Има ли някаква промяна сега? 

Това е политическо решение от две, три държави, особено Холандия. Дали Цветанов или някой друг – трудно се въздейства в определени моменти. Както и при визите имаше две, три страни, които изпълняваха ролята на „екзекутора“ в един такъв момент. Дано влезем в Шенген, защото това е от изключителна важност за България

За Шенген няма никакви причини, които да пречат от наша страна. Всичко, което е необходимо и по граничен контрол и по охраняване на границите и миграцията. Виждате, че най-големите успехи са именно в България. Ако България нямаше контрол на миграционния процес, тежко и горко на Европа.

В много неформални разговори западните ни партньори са изказвали съмнения, че нашите служби за сигурност, както и съдебната ни система са засегнати от корупция и от влиянието на руските служби за сигурност. Това ли е истинската причина да не ни приемат в Шенген? 

Това не е причина, защото същите неща ги има и в други държави. От колко страни бяха изгонени руски шпиони, които работеха за разузнаването? Освен това други държави, които са традиционно в Европейския съюз имат същите проблеми на корупция и в съдебната система. Това са неща, които са горе-долу съпоставими с нас. Не би трябвало да е проблем за България, защото общите усилия, правила и общо ползване на системите на Шенген ще допринесе за по-голяма обща сигурност в Европа.

По отношение на Шенген сме направили абсолютно всичко, всичко друго са извинения от нашите партньори, които не ни дават зелена светлина.

Миналата година правителството на Борисов направи една стъпка към влизането в евроозната. Преди дни служебното правителство препотвърди ангажимента ни и даже определи дата. Проруските кръгове у нас веднага реагираха срещу тази възможност. Според вас какви ще са ползите от влизането в еврозоната?

Ако някой реагира остро срещу нашето въвеждане на еврото и влизане в еврозоната това означава, че този човек не милее за България и тези политически сили не искат България да просперира. Те искат и са обвързани с мафията. Хората, срещу които всички трябва да се борим. Това трябва да го направите и вие журналистите. Едно въвеждане на еврото ще даде спокойствие и ще привлече повече инвестиции. Ще намали общодържавните разходи и няма да има увеличение на цени. Който плаши българските граждани, значи той не иска България да е нормална държава в Европа и в Европейския съюз, а иска да е в Съветския съюз. Трябва всички заедно, експерти, граждани да разясняваме, че това ще донесе по-голямо спокойствие, по-голяма стабилност на развитието на България. Като чувам политици и то на основни политически сили, се опасявам да не тласнем българския народ към един негативизъм, който сме го преживели преди 50 години.

Срокът е абсолютно реалистичен. В момента на база на обвързването ни към еврото, ние фактически работим с евро. Нищо фатално няма да се случи в България освен по-голямата сигурност за банковата система, от която българският народ е бил потърпевш в един определен период. Това е допълнителен гарант за сигурността на финансовата система. Всяка дискусия по този въпрос е нелепа.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!