Единствено ЦИК ще взима решение за преустановяване на машинното гласуване и преминаване към хартиени бюлетини. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Ако в изборния ден възникнат обстоятелства, които налагат преустановяване на машинното гласуване и СИК взима решение за това, те трябва да уведомят съответния РИК, а той да съобщи на ЦИК.

„До всички РИК-ове е изпратено писмо с допълнителни указания към тях и секционните избирателни комисии. Обръщам внимание, че съгласно последните изменения на Изборния кодекс, в изборния ден, преди да започне гласуването, СИК трябва да разпечата от машината т. нар. криптографски идентификатор, в него се съдържа системният „хеш код“, отбеляза тя.

В Благоевград – добър тест и резултат за машинното гласуване

Има 100% припокриване на резултата от машинния вот и преброените контролни разписки на частичните местни избори в община Благоевград и с. Ясен, допълниха от ЦИК.

Направихме проверка на протоколите за преброяване на разписките, всички установени резултати от машинното гласуване се припокриват с установените резултати от контролните разписки“, обясни Матева.

В една от секциите в Ясен е имало две машини, но е подписан и съставен един протокол. На 3 или 4 от СИК-овете е допусната грешка в попълването на данните – брой гласували на машина, брой действителни гласове и брой действителни гласове „Не подкрепям никой“. Установените резултати от машините, чрез разпечатване на протоколите от тях, се припокриват на 100% от преброените от контролните разписки резултати. Това е добър тест и резултат за машинното гласуване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!