Изборният ден за частичните кметски избори в Благоевград завърши в 20.15 ч. при активност от 27.76%.
Изборният ден за частичните кметски избори в Благоевград завърши в 20.15 ч. при активност от 27.76%.

Изборите в Благоевград бяха следени от българската общественост с изключително внимание поне по две причини. Първата е, че те се провеждат само две седмици преди парламентарните избори и са възможно най-представителното социологическо изследване за нагласите на българите. С интерес беше наблюдавано състезанието между ИТН, БСП и ГЕРБ. Резултатът е в полза на ИТН и на БСП. Втората причина, е провеждането за първи път на изцяло машинно гласуване по новия закон. За радост на поддръжниците на машинното гласуване, то проработи успешно и без да затруднява гражданите.

След обработени 100% от протоколите изходът от местните избори е балотаж следващата неделя.

Илко Стоянов, кандидат на „Има такъв народ“ спечели вота на частичните избори за кмет в Благоевград, но отива на балотаж с отстранения от съда инж. Румен Томов.

Томов, който се яви като независим, но подкрепен от БСП събра 28.65% или 5200 гласа при 100% обработени протоколи. Опонентът му на балотажа Стоянов има 6400 гласа или 35.32%. Трети в надпреварата остана независимият Антон Тодоров, подкрепен от ПП ГЕРБ и ВМРО с 19%.

В 20:15 часа снощи изборният ден в Благоевград приключи с рекордно ниска активност от 27.76%.  Под 30% активност е три пъти по-ниска в сравнение с местния вот през 2019 година.

Денят премина без съществени нарушения и жалби. Съществени проблеми с машините нямаше.

Общият брой на имащите право да гласуват е 60 498 души, а секциите бяха 140 на брой. В 19 секции се гласуваше с хартиена бюлетина, поради по-малко от 300 избиратели в населеното място.

Предсрочният вот в главния югозападен град се наложи след отстраняването от съда на избрания на местните избори през октомври 2019 г. инж. Румен Томов заради незаличена регистрация на едноличен търговец.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!