Румен Томов - кмет на Благоевград

Общинската избирателна комисия на Благоевград прекрати предсрочно правомощията на кмета на областния град Румен Томов. На заседанието късно снощи решението беше подкрепено от 9 гласа „за“ без нито един „против“. Дотук се стигна след произнасяне на Административен съд-Благоевград, потвърдено и от ВАС. На извънредна сесия утре Общинският съвет в Благоевград ще избере временно изпълняващ длъжността кмет. БСП застан зад Томов и взе решение да сезира Конституционния съд по казуса.

Преди гласуването след 4-часово заседание, четири членове на ОИК от БСП напуснаха залата и не гласуваха. Кметът Томов обяви решението като политическо, добавяйки, че битката за Благоевград продължава.

„Намирам решението на ОИК като политическо, както последните взети такива. Борбата продължава, тези практики трябва да се прекратят, демокрацията трябва да съществува преди всичко – без партийни поръчки, без натиск хората да променят решенията си“, каза Румен Томов минути след като ОИК-Благоевград прекрати правомощията му.

Кметът добави, че скоро ще даде пресконференция, в която ще обяви намеренията си.

„Ако нещата се развият в изключително негативен план, ще се видим на избори, тъй като хората са ми гласували доверие и аз не мога да ги подведа. Борбата беше за Благоевград и тя продължава“, каза още Томов.

Според него за шестте месеца управлението му е било обърнато към хората и инвеститорите.

Председателят на ОИК Мартин Бусаров разясни какво следва след решението:

„Още утре (днес – бел. ред.) за решението ни ще бъде уведомен председателят на ОбС-Благоевград за свикване на извънредна сесия в четвъртък, на която ще бъде избран временен кмет до провеждането на новите избори“.

След това за решението ще бъде уведомена ЦИК, а те от своя страна уведомяват президента. Той трябва да издаде указ за провеждането на нови местни избори в община Благоевград.

„Стоим зад Румен Томов и с всички средства на правото ще го защитаваме“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, след като левицата взе решение да сезира Конституционния съд по повод отстраняването от длъжност на градоначалника на Благоевград.

Социалистите ще атакуват текстовете на Закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не.

Според БСП подобни безвиновни отстранявания нарушават човешките права на пряко засегнати, принципите на правовата държава и са в ущърб на Изборния кодекс като основен източник на легитимна власт в демократична държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук