Председателят на КЕВР Иван Иванов
на снимката: Председателят на КЕВР Иван Иванов

На 1 май КЕВР окончателно ще реши с колко ще поевтинее топлинната енергия в страната. Днес обаче регулаторът проведе открито заседание, на което обсъди евентуалното поевтиняване на парното. КЕВР взима предвид намалението цената на природния газ, на която България купува от руския „Газпром”. Следващият месец се очаква цената на синьото гориво да намалее с 6,67%.

Средно парното в страната ще намалее с 2,34%: за потребителите в София е с 3,03 %, във Враца – с 2,44%, в Пловдив – с 1,05%, в Плевен – с 1,55%, в Бургас – с 1,75%, във Варна – с 0,75%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 1,78% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 1,69%.

Въпреки желанията на топлофикационните дружества за увеличение на цените, регулаторът обеща цената на парното да не се вдига.

На 22 април Комисията за енергийно и водни регулиране започна извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради ценообразуването на сметките на потребителите месец март 2020 г., съобщиха от енергийния регулатор. Причината е, че в сметките на софиянци за парно и топла вода няма да бъде регистрирано понижаването на цената на природния газ от над 40%, което правителството е договорило с „Газпром”. Клиентите на дружеството се оплакаха, че сметките им са завишени. Отговорът на „Топлофикация” не закъсня. От там напомниха, че през този март средната температура е била с над два градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година. Дружеството повтори, че новата цена топлинната енергия, утвърдена от КЕВР, е влязла в сила от 1 април 2020г. и е с 26,5% по-ниска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!