Златен век

Административен съд – София град е спрял издаването на заповед на ДНСК за прекратяване на строежа на „Златен век“. Това съобщиха от компанията-строител на 34-етажната сграда в столичния квартал Лозенец“, „Артекс Инженеринг“.

В мотивите на съда се посочва, че последващо „евентуално незаконосъобразно спиране на строежа“ ще причини значителни и трудно поправими вреди на строителната фирма „Артекс“, чийто проект е „Златен век“, в размер на милиони.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Припомняме, че на 21 юни, началникът на ДНСК Влади Калинов, съобщи, че строежът на спорния небостъргач „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ ще бъде спрян отново, поради изтекло разрешение за строеж.

От строителната фирма обаче настояха, че разрешението им за строеж има валидност до 2022 г.

Скандалите около „Артекс“ започнаха през 2017 година, когато по предложение на ГЕРБ, законът беше променен и строителните разрешителни получиха удължаване. Така „Златен век“ попадна в заварено положение, ремонтът на закона получи името – Поправката „Артекс“.

Строителството на небостъргача, обаче, беше спряно, след като се оказа, че политици са купували апартаменти от компанията на цени под пазарните.

Сред тях бяха и „дясната ръка“ на Бойко Борисов – Цветан Цветанов, бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева, бившият министът Николина Ангелкова, бившият зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившият председател на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Всички те бяха разследвани от антикорупционната комисия, заради съмнения за нарушения на закона във връзка с пидобиването на луксозни имоти на цени под пазарните.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук