Шведският премиер Стефан Льовен заяви в понеделник, че е подал оставка. Това се случва, след като лидерът на социалдемократите загуби вот на доверие миналата седмица, съобщава Reuters.

„Помолих председателя на парламента да ме освободи от длъжност. Той ще се опита да състави новото правителство“, каза Льовен.

Той изгуби вота в парламента на 21 юни, след като Лявата партия оттегли подкрепата си. Той имаше седмица да намери нова подкрепа в парламента за нов кабинет с възможност да остане на поста или да бъдат свикани предсрочни избори.

На 17 юни популистката партия Шведски демократи поиска вот на доверие в правителството. По-рано лидерът на Лявата партия Нуши Дадгостар заяви, че Льовен е загубил подкрепата им заради предложението на правителството да въведе пазарни цени за жилища под наем в нови къщи – правителството проучва тази инициатива в съответствие със споразумението, постигнато през януари 2019 г. с други две партии (Партията на центъра и партия „Либерали“), подкрепящи кабинета на малцинството, сформиран от премиера в оставка.

Льовен оглавяваше крехка коалиция със Зелените от 2018 г., която е малцинство в парламента, но разчиташе на подкрепата на двете центристите, либералите и Лявата партия, за да остане на власт.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!