Предвижда се удължаване и оптимизиране на мярката 60/40, въведена в подкрепа на бизнеса, във връзка с епидемията от Covid-19. Това каза заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на извънредно заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Донев настоя, че е наложително подкрепата за бизнеса да продължи и след май 2021г., чрез изплащане на средства на работодателите от засегнатите сектори и икономическите дейности. Основната цел е да бъде запазена заетостта на работниците и служителите им.

„Предвид прекратяването на голяма част от противоепидемичните мерки, възстановяването на икономическата активност на фирмите и перспективите за растеж, както и тенденцията за намаляване на регистрираната безработица се предвижда оптимизиране на мярката 60/40 от постановление 151”, допълни министърът.

Той каза, че ще бъдат  прецизирани условията за държавната помощ за предприятията. Основната идея е тя да бъде целенасочена и да окаже влияние на най-засегнатите.

Заместник-министърът на труда и социалната политика обясни, че предложените промени касаят основанията за допустимост. Всички фирми, които декларират спад в приходите за продажби повече от 30 на 100, ще имат право на подкрепа 50 на 100 от осигурителния доход и съответно дължимите осигурителни вноски. Всички останали, които докажат спад от 40 и повече на 100 спрямо месеца, за който се кандидатства през 2019 ще има право на подкрепа 60 на 100.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук