Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи иницитивата „Три морета“ и призова за изкореняване на корупцията в региона. Това стана ясно по време на конферентна връзка на държавния глава на първия ден от бизнес форума, на който София е домакин.

„Има невероятен потенциал, за да се подобри просперитетът на този регион и целия свят. САЩ ви подкрепя във всяка стъпка. Ангажираме се с подобряване на връзките във вашия регион и с институциите, за да може Европа да изпълни целта си да е обединена. Като работите заедно ще се подкрепи суверенитетът, енергийната сигурност. Всички ще могат да се конкурират и процъфтяват в 21 век, за да може светът да е по-сигурен“, каза още той.

В краткото си включване не пропусна да направи препратка към Русия и направи още един призив – да няма държави, които да саботират света с кибератаки.

Румен Радев: Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни

Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на Инициативата „Три морета“. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на форума, на който той е домакин.

„Инициативата „Три морета“ се е доказала като платформа за диалози като стратегически линии за икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност“, започна своето изложение Румен Радев.

Той акцентира, че това е много амбициозна и сложна цел, а необходимите средства надвишават това, с което разполагаме в момента.

Добре знаем какъв голям потенциал имаме, който може да бъде използван в нашето сътрудничество, за да получим обществената подкрепа, за да развиваме приятелските отношения, за да прилагаме нови иновативни модели, за бизнес партньорството, за интелигентното развитие. През последната година ние всички се движим в тази посока, добави Радев.

Държавният глава отбелза, че за първи път управителният директор на Международния валутен фонд присъства на този форум, както и за първи път има бизнес представители от Западна Европа, Близкия Изток и Пасифика. Именно това показва растящия интерес към инициативата, който вече придобива не само местно, но и международен авторитет.

По думите му инвестиционният фонд продължава да се развива като нов подход към използването на частния капитал и бизнес сътрудничеството, обществено-частните партньорства.

„Мисля, че това е един модел, който ще може да се развива и мултиплицира за добри резултати. Само през последните месеци виждаме известни резултати. Имаме три инвестиции в енергетиката, в транспорта и дигитализацията. Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред. Аз съм оптимист за това, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на Инициативата „Три морета“. Затова България продължава да следва този нов подход по пътя към глобалните капиталови пазари и обществено-частните партньорства, каза той.

Кирил Петков: Да развиваме екосистема от нови бизнеси

Надявам се, че нашите бизнеси ще създадат нови контакти и ще имаме резултати, които по отделно няма да можем да постигнем, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков пред участниците в бизнес форума.

„Фондът вече прави първите си инвестиции във важни сектори като дигитализацията и други. Надяваме се да съберем нови средства за тези инициативи в сферата на транспорта и дигитализацията, защото те имат нужда от нови ресурси. Иновациите са нова възможност за инициативата „Три морета“. С трансграничната координация, с фокуса върху новата икономика, с развиването на иновациите тя може да ни осигури конкурентоспособност и развитие“, посочи Петков.

По думите му висока оценка за важността на инициативата дава участието във форума на стратегическите партньори от САЩ, Германия и Европейската комисия. Министърът си пожела и да имаме реални резултати в следващите дни за нашия регион, който, споде него, е много перспективен.

Кристалина Георгиева: Вижда се светлина в тунела

„Вижда се светлина в тунела. Това се дължи на пишещите политиките в региона“. Това заяви шефът на МВФ Кристалина Георгиева по време на срещата.Георгиева каза, че дефицитът на региона е 4%, което е наполовина в сравнение със Западна Европа.

„Очакваме да имаме по-висок растеж. Това е добра новина, защото процесът на сближаване и конвергенция ще продължи. Ще продължи сближаването на доходите. Инициативата „Три морета“ набляга на ключовата роля на инфраструктурата. „Изчислили сме, че за 1 евро изразходвани за инфраструктура се връщат 2,7 като инвестиция. Разглеждаме региона като привличащ инвеститори“.

По думите й има силен ангажимент към дигиталната сигурност като се обърна към президента на Естония отбелязвайки, че за тази страна не бъдещето, а настоящето е дигитално. Георгиева обърна внимание и на социалната инфраструктура.

„Недостатъците в социалната система и здравеопазването ни държат като заложници. Нашият регион планира да задели повече инвестиции, насочени към наука и здравеопазване. Това означава дигитализация на училища, системи за бизнес сферата и засилена конкурентоспособност на нашия регион“, каза тя.

Тя акцентира, че МВФ има инструменти, с които да се анализира къде е най-добре да се инвестира. След три дни ще има нов инструмент на стойност 650 млрд. долара.

Проектът „Три морета“

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Целите на Инициативата са икономически растеж, получаване на инвестиции, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, дигитална свързаност, борба с климатичните промени.

Целите ще бъдат постигнати чрез насърчаване на сътрудничеството за развитие на енергийната, транспортна и цифрова инфраструктура.

Българските институции са предложили следните четири проекта за финансиране в рамките на ИТМ: възстановяване на проектните параметри на жп линия Русе – Варна, изграждане на тунел под прохода „Петрохан“, разширяване на газовото хранилище в с. Чирен и изграждане на магистрала „Черно море“ (Варна – Бургас).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!