На снимката: Владимир Перев

Изявявата на Стево Пендаровски не беше дипломатична и държавническа. Да се срещнеш с българския премиер и след 12 часа да даваш изявление, че някой се намесва във вътрешните работи на Македония, е недопустимо. Това коментира македонският журналист Владимир Перев специално за ДЕБАТИ.БГ. 

Дори не искам да го коментирам под достойнството ми е, познавам лично Пендаровски. Доскоро мнението ми беше много високо. Той е много образован човек, бил е съветник на двама президенти, работил в отдела за анализи на 2-ро управление на Държавна сигурност. Това е добре осведомен човек,срещал се е с много държавници. Не успях да разбера неговата направо “улична” изява.

Той акцентира, че е важно да се направи уточнението – в Македония няма малцинства, там има части от други народи, които са градивен елемент на македонската държава.

Ние, македонските българи, сме част от българския народ. Македонската Конституция така е направена, че стъпва на колективните права на хората в Македония. Там има части от албански, босненския, влашкия народ, например. Ще има части и на българите в Македония. Това е въпрос, който трябва да се реши. Ние сме част от един народ, не сме малцинство. Македонската конституция и закони не познава думата “малцинство” .

По думите на Перев на дневен ред се поставя проблем отпреди десетилетия – „правата на македонското малцинство“ в България.

В България няма македонски народ и македонско малцинство. В България има хора, които искат да се представят, че са македонци и никой не им пречи. Но при нас е друго. Борим се за правото да сме българи. Нас ни интересуват колективните права на цялата българска общност в Македония.

Какви са отзивите в медиите и сред българската общност след срещата Петков – Ковачевски; как бяха разчетени заявките им; защо Скопие все още не признава правата българите в страната, въпреки че те официално са 120 хидяли и в каква посока ще тръгнат отношенията на двете страни – четете утре цялото интервю ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук