Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

По-нататъшните действия на Москва ще зависят не от хода на преговорите по гаранции за сигурност със САЩ, а от това дали ще се гарантира сигурност на Русия. Това заяви днес на годишната си пресконференция президентът на Русия Владимир Путин, предаде ТАСС.

„По повод гаранциите за сигурност и ще зависи ли нещо от хода на преговорите – действията ни ще зависят не от хода на преговорите, а от безусловното гарантиране на сигурност за Русия днес и в историческа перспектива“, каза той в отговор на въпрос.

По думите му Русия не е можела спокойно да гледа „кървавия преврат“ в Украйна през 2014 г., когато „убиваха и подпалваха хора“ във връзка с анексията на Крим от Москва и позицията й за конфликта в Източна Украйна.

„Как можехме да откажем на Севастопол и Крим, на хората там, и да не ги вземем под своя закрила, под крилото си. Невъзможно нещо. Поставиха ни в ситуация, в която нямаше как да постъпим иначе. Или пък можехме ли съвсем безучастно да гледаме какво става на югоизток, в Донбас?“, запита риторично той.

Властите в Украйна изтласкват руснаците и рускоезичното население от териториите, исторически обитавани от тях, каза Путин. Със закона си за коренните народи Киев „обяви руснаците, живеещи на тази територия, на тяхна собствена територия, за некоренен народ, както впрочем и поляците, унгарците, румънците“, допълва той.

Според него този закон предизвиква противоречия в отношенията на Киев с Варшава, Будапеща и Букурещ.

Очаквайте подробности

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук