Владимир Табутов
На снимката: Владимир Табутов.
Владимир Табутов е роден през 1983 година в Благоевград. Предприемач по професия. Заместник-председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната” в 47-мото Народно събрание.

Г-н Табутов, Трифонов обяви, че оттегля министрите си, но това звучи като политическа заявка, няма административен израз. Кога очаквате всички министрите на “Има такъв народ” да подадат оставки?

Щом го заявяват, би трябвало да се случи възможно най-скоро. Към момента само министър Караджов е подал оставка, съответно тя трябва да се гласува. Имайте предвид, че не всички министри вчера са си тръгнали от заседанието на Министерски съвет.

Министърът на енергетиката Александър Николов не е напуснал, но не е и присъствал – мислите ли, че е възможно да остане като министър?

Зависи как иска да се определи самият той.

“Продължаваме промяната” ще търси ли 12 депутати от “Има такъв народ” за подкрепа?

Не мисля, че ще търсим депутати. По-скоро ако 12 човека от депутатите на ИТН се определят като хора, които искат да са част от управляващото мнозинство и следват принципите, които споделяме, то тогава правителството ще може да продължи да работи.

Днес обаче в пленарна зала имаше нападки от страна на “Има такъв народ”, възможно ли ще е да работите заедно?

Днес пленарното заседание дори беше доста спокойно, в сравнение с друг път. Бяхме поставени в патова ситуация, но по отношение на нападките – не е най-тежкият ден. За съжаление тонът и работната обстановка не са много конструктивни от самото начало.

Мислите ли, че актуализацията на бюджета ще може да се гласува – Трифонов твърди, че ще подкрепят социалната част от актуализацията?

“Има такъв народ” твърдят това, сутринта и г-н Каримански го потвърди. Най-вероятно ще гласуват. Преди два дни обаче ние смятахме, че и други неща ще станат, а видяхме какво се случи вчера. Ситуацията е непредвидима. Самите ние се опитваме да се ориентираме в обстановката, която е доста необичайна. Човек очаква нещо да се случи, но когато се случи, реакцията е малко по-различна от това, което си е представял.

Как продължавате да работите в парламентарната група на “Продължаваме промяната” оттук насетне?

Работим в оперативен порядък. Всички колеги продължават да работят по комисиите, дневният ред е гласуван и се следва. През идните дни ще се види до каква реална възможност за гласуване ще стигнем. Виждаме, че днес трябваше да гласуваме председател на една временна комисия и не можахме да изберем председател. В Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за радост има хипотеза, в която, при неизбиране на председател на комисия, председателят на Народното събрание може да води заседанията. В тази ситуация конкретно има изход, но ще има ситуации, в които изход няма да има. Това ще покаже дали Народното събрание ще може да функционира, или не.

Лично мое мнение е, че трябва да има работна обстановка, в която да се дискутират законите, предложените промени и да се приемат. До края на годината трябва да приемем 22 закона, за да получим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Това е доста ангажиращо, трябва да се решат сложни въпроси, които се отлагат от десетки години. В тази конюнктура това може би изглежда малко невъзможно.

Трябва да направим 22 законови промени до края на годината, за да получим средствата по Плана за възстановяване. Как смятате – дали правителството трябва да опита да работи с кабинет на малцинството, или е по-добре да вървим към избори, които “Продължаваме промяната” да опитате да спечелите отново?

И в двете хипотези ние ще дадем възможно най-много от себе си. Дори да се стигне до нови избори, има един период, има процеси, които трябва да протекат. В този период ще се опитаме с малцинство. Лично аз съм малко скептичен, че това би работило.

Конкретно за Плана за възстановяване – най-вероятно Европейската комисия ще прояви разбиране, ще види, че се работи в тази посока. Някои от точките, които бяха поети като ангажимент, вече са приети – например промяната в Закона за енергията от възобновяеми източници, която гласувахме преди две седмици. Това е нещо, което вече сме направили.

Европейската комисия би могла да види, че работим, че има политическа нестабилност, която не е функция на нежаланието да изпълним всички ангажименти, а напротив, така че може би ще получим разбиране. Това няма и да е прецедент. Трябва да се свърши и доста работа. Не може да очакваме, че с няколко промени ще ползваме средствата.

Още актуални интервюта – четете тук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук