Още през следващите няколко седмици България ще успее да изпълни всички критерии за влизане във валутния механизъм ERM II. Това каза в интервю пред БТВ финансовият министър Владислав Горанов. По думите му сега е добър момент България да се присъедини към т.нар. „чакалня на еврозоната”.

„Не искам да избързвам с конкретна дата, имаме интензивни разговори и с ЕЦБ и с ЕК”, каза още Владислав Горанов.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че до края на седмицата вероятно ще бъдат подадени документите за ERM II.

По неофициално потвърдена информация, срокът, до който България трябва да изпрати до ЕЦБ официалните резултати от изпълнението на препоръките, изтича на 28 април.

Страната ни покрива почти всички критерии за присъединяване към еврозоната – ниска инфлация, нисък държавен дълг (под 60%), стабилност на валутния курс, ниски лихвени проценти. За да влезе страната ни в еврозоната обаче тя трябва да бъде и в Банковия съюз, което засега не може да се случи поради факта, че две от нашите банки не отговарят на условията. ЕЦБ препоръча тези финансови институции да вкарат допълните капиталови буфери. Има информация, че едната от банките е изпълнила това условие, не другата все още не е.

От това дали ЕЦБ ще сметне задачата за изпълнена, зависи дали кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще бъде одобрено.

Кандидатстването на България в клуба на най-богатите страни беше преустановено по-рано тази година, за да се търси пълен консенсус в обществото по темата. След като стана ясно обаче, че ЕЦБ ще осигури огромна финансова подкрепа за държавите членки на еврозоната за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса, България реши да поднови присъединяването си към единната валута в спешен порядък. Планът на правителството е това да се случи до края на април.

Интересно е да се отбележи, че Хърватия, макар че влезе по-късно от нас в Европейския съюз, ще кандидатства заедно с България за еврозоната, а Румъния, с която бяхме приети едновременно през 2007 г., по някакви свои причини не проявава активност по този въпрос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!