40 дни след началото на извънредното положение, България премина психологичната граница от 1000 заразени с коронавирус. Това стана ясно от думите на ръководителя на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Най-голямото огнище на заболяването остава София. В България досега са направени едва 27 000 теста, като амбицията е да бъдат изследвани около 7 000 души седмично.

„795 са активните случаи в страната. Плевен има 17 нови случая, като 13 са от завод „Мизия“, с в София са 16. Видин има 4, Бургас – 3, Кюстендил – 3, Сливен – 3, Хасково – 1, Благоевград – 1, Пазарджик – 1. Имаме нов случай на момиче на 15 години от Кюстендил. Тя е в добро състояние и не е в болница“, добави Мутафчийски.

„От медицинския персонал има трима нови заразени. От тях един е от Видин, който е лекар, както и две медицински сестри от Сливен и Бургас. Четирима нови излекувани и стават 174 случая, или 17.1% от установените случаи. Това са трима мъже и една жена. Починалите са 47, двама от тях са нови през денонощието. Това са жена на 77 години от Сливен и 49-годишен мъж, който е починал в УМАБЛСМ „Пирогов“. Нямаме данни за придружаващи заболявания при тях“, каза още той.

„281 са настанени в болница, 40 от тях са в интензивни отделения“, допълни Мутафчийски.

КОРОНАВИРУСЪТ ПО СВЕТА

Случаите на заразените с коронавирус в света, от началото на епидемията до днес, достигнаха 2 558 975. Възстановилите се пациенти са почти 700 000, а регистрираните смъртни случаи в световен мащаб са 177 707. Едва 3% от активните случаи са критични, показват данните на световните агенции. Все пак адекватно сравнение между държавите не може да се направи, най-вече заради различния брой направени тестове.

Най-сериозно изглежда положението в Съедините щати, където жертвите надхвърлиха 44 хиляди, а броят на заразените е над 800 000. Редно е обаче да се направи уточнението, че в САЩ са направени 4,2 милиона теста. Освен това населението на САЩ е 340 милиона души. В петте най-засегнати европейки държави – Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания общо живеят 320 милиона, при изследвани над 5,1 милион души. Общият брой на смъртните случаи в тези пет страни е над 85 000 или двойно повече, отколкото в САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук