Владислав Горанов
на снимката: министърът на финансите Владислав Горанов

Българската икономика отбелязва ръст в почти всички сектори, отбеляза министърът на финансите Владислав Горанов на заседанието на Министерски съвет. Ръст има в промишленото производство, в строителния сектор и в сферата на продажбите, а за февруари има спад на безработицата до 6.2%, което е с 0.8% по-ниска спрямо същия месец на миналата година, съобщи Горанов, цитиран от БТА.

С 0,3 пункта се е покачил общият показател на бизнес климата през март, съобщи министърът в началото на днешното правителствено заседание и обясни това с по-добрите очаквания на фирмите в търговията, строителството и услугите. През третия месец от годината се подобрява и индикаторът за доверието на потребителите. Оптимистичната оценка на домакинствата за текущото им финансово състояние се повишава, както и очакванията им за бъдещата икономическа ситуация.

Началото на годината е добро и за промишленото производство и оборота. Според последните данни за февруари те показват ръст от 6,6% на промишленото производство и 6,9 процента нарастване на оборота на промишлените предприятия спрямо 2018 г., посочи Владислав Горанов. Това е в резултат продажбите от износ, които нарастват с 13,5 на сто.

Според министъра има растеж и в строителната продукция с 9,2 на сто през февруари. Сградното строителство запазва водещата си роля и нараства с 13,3 на сто, а гражданското строителство също отчита растеж от 3,5 процента. През февруари е отчетена и положителна тенденция на пазара на труда, където  регистрираната безработица е достигнала до 6,2 процента, което е понижение с 0,8 пункта спрямо същия месец на 2018 г., изтъкна министърът.

Горанов добави, че кредитът за частния сектор продължава да се развива положително и през текущата година, след постепенно нарастване през 2018 г., като през февруари 2019 г. растежът се ускорява до 8,7 процента на годишна база. По думите му нарастването е продиктувано както от растежа за нефинансови предприятия – 6,2 процента повече спрямо 2018 г. , така и на кредита за домакинствата, който расте с 10,7 процента. Финансовият винистър съобщи още, че се запазва и тенденцията на стабилно увеличение на депозитите в банковата система.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!