Владислав Панев
на снимката: Владислав Панев

Определени кръгове банкери предпочитат да ги проверяват в София, а не във Франкфурт. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ финансовият експерт и Владислав Панев.

“Според мен много хора нямат интерес, а други са против влизането в еврозоната и това са две различни групи. Едните са близки до правителството и до ръководството на БНБ банкери. Имаме няколко  банки, които от десетилетия са свещени крави на властта и се провалят на стрес тестовете. Те искат да бъдат регулирани и контролирани от Българската народна банка, защото знаят, че нейните управители, това е доказано през последните години, са поддатливи на натиск от страна на изпълнителната власт. За тях би било много по-лесно да си държат банките, без особени проблеми, ако надзорният им орган е в София, а не във Франкфурт. Така че, рисковете от това България да влезе в Банковия съюз и Европейската централна банка да осъществява надзора върху тях, са огромни”, коментира Панев.

И добави:

“За мен това са основните хора, които имат интерес от забавянето на процесите и забавянето им. Има хора, които искат България да е извън Европейския съюз и също не желаят страната ни да влезе в еврозоната.  Има и съвсем добросъвестни икономисти, които смятат, че влизането ни в еврозоната е грешка. Те донякъде имат основание  през последните години. Политиката на ЕЦБ за отрицателни лихви играе пагубна роля в дългосрочен план за европейската икономика. Тя води до изкуствено надуване на цените на недвижимите имоти и други активи, до изстъняване на средната класа в ЕС. Знаем какви са цените на имотите в големите европейски столици. Доскоро средната класа не можеше да си позволи да си купи имот, в някои случаи и да наеме имот. Всичко това до радикализиране на тези хора, до ръст на подкрепата популистките партии”.

Владислав Панев каза още, че има кръгове и олигарси, които предпочитат да имат по-занижен контрол.

“Това са банкери, които предпочитат банките им да бъдат контролирани от София, а не от Франкфурт. Това са и бизнесмени, които дължат големи пари на банки и които, може би, биха желали курсът на лева да бъде отслабен. Засега обаче такъв проблем не се задава”, каза още Панев.

Цялото интервю с Владислав Панев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!