Владислав Панев
на снимката: Владислав Панев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг председателят на „Зелените” Владислав Панев подреди немиенето на улиците в българските градове сред основните причини за замърсяването на въздуха.

Причината за това според него е, че целта на местната власт, както в София, така и в страната, е просто да усвоява парите без да следи за качеството.

„Защото не им пука най-вече. Защото те сключват договори с фирми за почистване на улиците не с цел наистина всичко да е чисто, както би трябвало да бъде, а по-скоро за да се усвояват едни пари. Защото парите, които идват от Европа за чист въздух също отиват отново за усвояване. Парите, които се отпускат от държавния бюджет – двата милиарда за саниране на блокове наистина отидоха за това, но основната им цел беше облагодетелстване на фирми, близки до властта, това не е тайна за никого. За съжаление всъщност приоритетите на правителството са такива – усвояване на пари без оглед на крайната цел и крайното качество.”

Необходима е цялостна държавна, както и общински политики, за да бъдат насърчени гражданите да преминат от отопление на твърдо гориво на алтернативни екологични източници. Но такива политики липсват, подчерта Панев.

Той определи като абсурдно намерението на Столична община да построи завод за изгаряне на отпадъци, който по думите му ще влоши още по-застрашително качеството на въздуха в София и региона.

Цялото интервю с Владислав Панев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!