Лозан Панов
На снимката: Лозан Панов

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет не установи нарушения и прекрати проверката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съобщиха от ИВСС. Проверката трябваше да се произнесе дали Панов е накърнил престижа на съдебната власт и независимостта на апелативния спецсъд. Проверката, която при негативен за Панов резултат имаше потенциала даже да доведе до свалянето му от поста, даде неочаквани резултати и постави в неудобна позиция председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет извърши проверка по реда на Глава IX, Раздел 1б от ЗСВ по отношение на Лозан Панов – Председател на ВКС, въз основа на решение на съдийската колегия на ВСС, прието на заседание на 14 декември 2018 г. Проверката приключи на 20.03.2019г. с доклад, съдържащ становище за липса на достатъчно данни за извършени нарушения по чл. 175к, ал. 3 и чл. 175к, ал. 4 от ЗСВ. Въз основа на доклада и събраните по преписката доказателства, ИВСС на свое заседание от 01.04.2019 г. прие решение за прекратяване на проверката, се казва в съобщението на ИВСС.

Панов бе проверяван по повод писмо на съдиите от Апелативния спецсъд, което твърди, че той е искал делото на Иванчева и Петрова за проверка преди те окончателно да са се признесли дали обвиняемите трябва да останат в ареста. ВСС трябваше да реши дали шефът на ВКС е нарушил независимостта на оплакалите се съдии, за което можеше да се стигне до отстраняване от поста му.

Срещу искането на Панов тогава се обявиха и от прокуратурата, като от трима прокурори бе отправено искане към председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев да не дава материалите по делото на съдиите, пратени от Панов. Материалите все пак бяха предадени, но това стана повод за оплакването.

Проверката обаче откри, че именно Ушев е ходил при съдията по делото на Иванчева, Иво Хинов, и е поискал то бързо да мине към втора инстанция, за да се произнесат там относно мярката за неотклонение. Така само часове, след като Хинов отсъди пускане под домашен арест, то бе спряно.

Заради горния случай Лозан Панов поиска от ВСС наказание за Ушев, а от прокурорската колегия на съвета – да се произнесе за действията на тримата прокурори, които апелираха да не се дава делото за проверка. ВСС не видя нередности в поведението на прокурорите и отказа да накаже Ушев, а Панов обжалва това решение пред ВАС.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук