Министерски съвет
Снимка: БТА

В своя позиция Министерският съвет опроверга твърденията за безпрецедентен мигрантски натиск и за зачестили сблъсъци с мигранти.

След като миналата седмица в София се случиха три инцидента – и трите от битов характер, като два от тях са свързани с любовна авантюра, а третият – обир, осъществен върху чужденци, правителството разпространи позиция, в която опровергава твърденията за безпрецедентност на обстановката.

Групите на ГЕРБ-СДС и ДПС се възползваха от случая и внесоха промени в Закона за МВР, които предвиждат охраната на центрове за настаняване на бежанци да се осъществява от МВР, а не от частни охранителни фирми, както е към момента.

В мотивите към законопроекта се посочва, че промените са необходими „предвид възникналото напрежение в последната седмица, както и зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци“.

С наближаването на изборите за Европейски парламент се засилва публичното говорене на определени политици на тема „мигранти“, в синхрон с наратива на Кремъл за „бежанската криза“, който се разпространява в цяла Европа, се посочва в позицията на правителството.

Според нея – български партии, които искат да отклонят страната ни от европейския ѝ път и стандарт на живот, продължават да злоупотребяват със страховете на хората и да насаждат омраза и несигурност чрез фалшиви новини и внушения – този път за несъществуваща „криза с мигранти-престъпници“.

„Няма да търпим безчинствата на нелегалните мигранти“: Кои са протестиралите в София младежи

Фалшивата новина: Безпрецедентен мигрантски поток! Чужденци бият хора по улиците на София. Държавата не осигурява защитата на гражданите, пише още в позицията и се изброяват фактите.

България няма „безпрецедентен мигрантски поток“. Към 11 март 2024 г. са върнати

общо 192 лица от всички страни членки на ЕС според Регламента Дъблин, който

България спазва от 2007 г. Още оттогава до ден днешен има редовни полети по договорени трансфери на мигранти, като през всичките тези години от заявените трансфери реално осъществените са не повече от 20%.

Капацитетът на бежанските центрове към Държавната агенция на бежанците (ДАБ) е 3 572 места за настаняване.

Към момента той е запълнен eдва на 43%.

През последната седмица имаше два криминални инцидента, които нямат връзка помежду си, но в тях бяха замесени чуждестранни граждани.

Филип Гунев само за ДЕБАТИ: Конспирациите с мигранти имат за цел да дискредитират европейската ориентация на България

В единия случай се оказа, че двете групи, които са се сбили в центъра на София, са се познавали, а конфликтът е заради момиче, а в другия – непълнолетни българи са нападнали британски студенти по медицина от пакистански произход.

Според МВР целта е била грабеж, а не престъпление на расова основа.

Така един битов инцидент и друг, в който чуждестранни граждани са пострадали, се превърнаха в повод за организирана акция под надслов „мигрантите вън“ и протест с участието на политици и евродепутати.

За цялата 2023 г. престъпленията, извършени от чуждестранни граждани у нас, са 287, а от български – 4345. За сравнение, 10 години по-рано, през 2013 г., съотношението е 285 към 10 221, заявяват от правителството.

Държавата продължава да подобрява усилията за защита на гражданите си. В София, столичният кмет Васил Терзиев въведе нови превантивни мерки – засилено е присъствието на Общинска полиция в пешеходните зони.

В последните месеци Столичната община започна да възстановява и видеонаблюдението в града, което 10 месеца е било без поддръжка, а над 400 камери изобщо не са работели. Министерството на вътрешните продължава да полага всички усилия да опазва обществения ред и да защитава гражданите от престъпления.

Всяването на страх, паника и несигурност у гражданите е характерен подход на диктаторските режими като Кремъл. Предсказанията за „хаос и разруха“, които заливаха обществената среда през 2022 и 2023 година, никога не се сбъднаха. Призоваваме гражданите да не се поддават на внушенията, свързани с новия фалшив политически наратив за „хилядите мигранти-престъпници“, които върлуват по улиците, се посочва още в декларацията.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук